Mainos
Mainos

Maailman iäkkäin ihminen pitää itseään "ikivanhana" – paljastaa nyt pitkän elämänsä salaisuuden

116-vuotias italialainen Emma Morano on tiettävästi ainoa 1800-luvulla syntynyt ihminen, joka vielä on elossa. Hän on siis maailman vanhin ihminen. 

Independent-lehden mukaan Morano on ehtinyt elää jopa kolmella eri vuosisadalla: 1800-luvulla, 1900-luvulla ja 2000-luvulla. Pitkän ikänsä salaisuudeksi rautainen vanhus paljastaa aikaisen nukkumaanmenon, yksinelämisen ja raakojen kananmunien syömisen.

Morano sai viime viikolla tiedon olevansa maailman vanhin elossa oleva ihminen.

Viime viikon torstaina New Yorkissa kuoli siihen asti maailman vanhimpana pidetty SusannahMushatt 116-vuoden ikäisenä. Hän oli Moranoa muutaman kuukauden vanhempi. Kuultuaan uuden tittelinsä maailman vanhimpana Morano kommentoi: "Voi hyvänen aika, olen ikivanha!"

"Ihmeteltävän hyvässä kunnossa"

Italian supernainen syntyi Piedmontin alueella Pohjois-Italiassa 29. marraskuuta vuonna 1899. Hän asuu pienessä järven rannalla sijaitsevassa kylässä, yhden makuuhuoneen talossa lähellä Sveitsin rajaa.

116-vuotiaana Morano on lääkäreiden mukaan edelleen ihmeteltävän hyvässä kunnossa.

New York Times -lehden vuonna 2005 tekemän jutun mukaan teini-ikäisenä Moranolla todettiin anemia, joten lääkäri määräsi syötäväksi yhden raa’an kananmunan päivittäin. Raaka kananmuna kuuluu edelleen hänen päivittäiseen ruokavalioonsa pastan ja jauhelihan lisäksi.

"En halua kenenkään määräävän"

Myös onnettomasta avioliitosta eroaminen on auttanut New York Timesin taannoin tekemän haastattelun mukaan Moranoa säilyttämään elinvoimansa. Hän erosi miehestään vuonna 1938, eikä koskaan mennyt uudelleen naimisiin.

”En halunnut kenenkään dominoivan minua, vaikkakin minulla oli paljon kosijoita”, hän on haastattelussa kertonut. Morano työskenteli aluksi tehtaassa, sittemmin kokkina aina 75 ikävuoteen asti.

Emma Moranon lääkäri Carlo Bava kuvailee Indepentin sivulla Moranon pitkäikäisyyttä melkoiseksi ilmiöksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme