Mainos
Mainos

Maailman johtajat surevat Mandelaa: "Suuri valo on sammunut"

Maailman valtionpäämiehet ovat esittäneet suruvalittelunsa Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan kuoleman johdosta.


Nelson Mandelan kuolema on nostanut esiin tunteikkaita kommentteja valtiopäämiehiltä ja muilta Mandelan innoittamilta ihmisiltä:

”Olen yksi lukuisista miljoonista ihmisistä, joita Nelson Mandelan elämä on innoittanut." (Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama)

”Maailma on menettänyt tänään yhden sen tärkeimmistä johtajista ja ihmisistä.” (Yhdysvaltojen entinen presidentti Bill Clinton)

”Hänen lämmin luonteensa oli yhtä voimakas kuin hänen vaikutuksensa maailmaan.” (Britannian entinen pääministeri Tony Blair)

”Meidän on opittava hänen päättäväisyydestään ja viisaudestaan tehdäksemme maailmasta parempi paikka.” (YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon)

”Nelson Mandelan viesti ei katoa.” (Ranskan presidentti François Hollande)

Lähteet: Guardian, Reuters, Quartz

Nelson Mandela kuoli kotonaan Johannesbugissa 95-vuotiaana.

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma kertoi televisioidussa puheessaan, että Etelä-Afrikka on menettänyt isänsä.

- Hän lepää nyt, nyt hän on rauhassa. Maamme on menettänyt hienoimman poikansa, kertoi Zuma tunteikkaasti.

- Vaikka tiesimme, että tämä päivä tulisi, mikään ei voi pienentää tunnetta perusteellisesta menetyksestä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon esitti surunvalittelunsa. Hänen mukaansa Mandela oli oikeudenmukaisuuden jättiläinen, joka on inspiroinut vapautusliikkeitä ympäri maailman.

– Monet saivat vaikutteita hänen taistelustaan ihmisyyden, oikeudenmukaisuuden ja vapauden puolesta. Hän kosketti elämiämme syvällä henkilökohtaisella tavalla.

Yhdysvaltain ensimmäinen mustaihoinen presidentti Barack Obama piti tiedotustilaisuuden pian Mandelan poismenouutisen jälkeen.

Myös pelkoa tulevasta

Etelä-Afrikassa kaduille kerääntyneiden tavallisten ihmisten puheissa sen sijaan toistui huoli tulevasta. Mandelan työlle pitäisi löytyä jatkajia.

 ”Saimme mahdollisuuden rakentaa paremman todellisuuden itsellemme ja jälkeläisillemme. Mutta apartheid jatkuu yhä tänä päivänä, vaikka ihmisiä ei enää ruoskitakaan kaduilla.”( Sibonelo Ndlovu Kapkaupungissa)

 ”Tuntuu siltä kuin oma isäni olisi kuollut. Hänellä oli arvot, joista maa saattoi ottaa oppia. Hän oli roolimalli, toisin kuin johtajamme tänään.” (Annah Khokhozela Johannesburgissa)

Lähteet: Guardian, Reuters, Quartz

- Hän saavutti enemmän kuin keneltäkään on koskaan odotettu. Tänään hän on mennyt kotiin ja me olemme menettäneet yhden vaikuttavimmista, rohkeimmista ja syvällisimmistä ihmisistä maan päältä. 

Britannian pääministeri David Cameron sanoi suuren valon sammuneen Mandelan kuoltua. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kutsui Mandelaa "oikeudenmukaisuuden jättiläiseksi" ja Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama sanoi puolestaan ikävöivänsä "rakasta ystäväänsä". 

 Englannin kuningatar Elisabet sanoi olevansa syvästi surullinen Mandelan kuolemasta. Kuningattaren mukaan Mandelan jätti perinnöksi Etelä-Afrikan, jossa vallitsee rauha. 

Mandela oli rotuerottelun vastaisen taistelun keulahahmo ja Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti. Häntä pidettiin 27 vuotta vankilassa, josta hän vapautui 1990. 

Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon kolme vuotta vapautumisensa jälkeen yhdessä viimeisen rotuerottelukauden presidentin Frederik de Klerkin kanssa. Presidentiksi Mandela nousi 1994.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme