Mainos
Mainos

Maailman ruoantuotanto uhattuna: Yhä useampi pölyttäjälaji ajautumassa sukupuuttoon

Maailman ruoantuotantoa uhataan yllättävältä suunnalta. Lukuisat lajit kasvien pölyttäjähyönteisistä ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke tiedotteessaan.

Ensimmäinen maailmanlaajuinen pölyttäjien ja ruoantuotannon suhdetta koskeva arviointi esittää, että kasveja pölyttävistä eläinlajeista yhä useampi an ajautumassa sukupuuttoon. Arvioinnin on tehnyt hallitusten välinen IPBES-paneeli, joka käsittelee luonnon monimuotoisuutta ja sen tuottamia hyötyjä.

Maailmanlaajuinen sukupuutto uhkaa noin 16 prosenttia selkärankaisista pölyttäjistä. Alueellisten arvioiden mukaan

Kasvien pölyttäjät ovat ihmiselle tärkeitä, sillä yli kolme neljäsosaa maailman tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia pölyttäjistä. Ilman pölyttäjiä moni kasvi ei pystyisi lisääntymään, ja ruokavaliostamme puuttuisi esimerkiksi marjat, hedelmät, monet vihannekset, pähkinät, kahvi ja kaakao.

Syken mukaan viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana eläinpölytyksestä riippuvaisten viljelykasvien tuotanto on kasvanut 300 prosenttia. Pölytyspalvelun vuotuinen markkina-arvo on maailmanlaajuisesti 216–529 miljardia euroa.

Pölyttäjien elinvoimaisuuteen vaikuttaa ensisijaisesti ihmisen toiminta. Merkittävimmät tekijät ovat maankäytön muutokset, tehomaatalous ja torjunta-aineiden käyttö, ympäristön saastuminen, haitalliset vieraslajit, taudinaiheuttajat ja ilmastonmuutos.

Arvioiden mukaan mesipistiäisistä ja perhosista uhanalaisia voi olla yli 40 prosenttia. Suomessa mesipistiäisistä noin 20 prosenttia ja perhosista 17 prosenttia on arvioitu uhanalaisiksi.

Pölyttäjien väheneminen voidaan Syken mukaan estää siirtymällä kohti ekologista maataloutta muun muassa vähentämällä torjunta-aineiden käyttöä.

Helmikuussa 2015 kerrottiin, kuinka ekopaastolla voi säästää ympäristöä. Katso video:


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme