Mainos
Mainos

Maailman suurimman jäävuoren irtoaminen Etelämantereesta yhä lähempänä – peittäisi alleen puolet Uudestamaasta

Etelämantereella havaittu valtava railo on jatkanut pitenemistään, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Etelämantereen länsirannikon niin sanottuun Larsenin jäähyllyyn jo vuosia sitten ilmaantunut railo on kasvanut pituudeltaan tammikuun alusta jopa kymmenen kilometriä. Mikäli lohkeama pitenee vielä 20 kilometriä, valtamereen irtoaa pinta-alaltaan jopa yli 5000 neliökilometrin suuruinen jäävuori.

Jäähylly on meressä kelluva suuri ja paksu lauttamainen jäämassa, joka on kiinni rannikossa tai maan päällä lepäävässä jäätikössä.

Suomen ylle sommiteltuna jäämassa peittäisi alleen yli puolet Uudenmaan maakunnasta. Kyse olisi brittitutkijoiden mukaan yhdestä suurimmista koskaan mitatuista jäävuorista.

Satelliitista saatujen tietojen mukaan railo on revennyt jo 175 kilometrin mittaiseksi. Vain kaksi viikkoa sitten sen pituudeksi kerrottiin 80 kilometriä.

Britannian Walesissa sijaitsevan Swansean yliopiston professori Adrian Luckman kertoo BBC:lle, että toistaiseksi on mahdotonta arvioida, kuinka pian jäälohkare irtoaa mantereesta. Luckmanin mukaan tilanne voi kehittyä jopa viikoissa tai kuukausissa. Halkeaman leviäminen voi kuitenkin tapahtua myös paljon odotettua hitaammin.

Rannikossa kiinni olevien, mutta meressä kelluvien jäähyllyjen irtoaminen voi kiihdyttää napajäätiköiden sulamista. Ilmiö on huolestuttava, sillä mannerjäätikön sulaminen voi puolestaan nostaa merenpinnan korkeutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme