Mainos
Mainos

Maailman suurimman koralliriutan kylkeen tulossa miljoonia tonneja jätettä

Maailman suurimman koralliriutan Ison valliriutan lähistölle Australian koillisrannikolla aiotaan dumpata jopa kolme miljoonaa kuutiometriä ruoppausjätettä.

Australialais-intialainen yritys haluaa laajentaa Abbot Pointin satamaa maailman suurimmaksi hiilisatamaksi. Laajentamisesta syntyvä ruoppasjäte on tarkoitus laskea mereen 25 kilometrin päähän jättimäisestä Isosta valliriutasta.

– Luvan myöntäminen tarkoittaa että (taloudellinen) kehitys on mahdollista samalla kun otamme huomioon herkän ympäristön, jos tilanne hoidetaan hyvin, ja uskon että tämä hoidetaan niin, sanoo Pohjoisen Queenslandin satamaviranomaisten tiedottaja Mary Steele The Australian -lehdessä.

Jätteen pelätään liikkuvan kauas

Ympäristöjärjestöt, tutkijat ja turismiyrittäjät vastustavat hanketta. He pelkäävät, että maa-aines liikkuu kauas.

– Dumppausalueen välittömässä läheisyydessä ei ole koralliriuttoja, mutta niitä on 80 kilometrin sisällä, toteaa Felicity Wishart Australian meriensuojelujärjestöstä. Hänen mukaansa hienojakoinen ruoppausjäte voi kulkeutua lähes sata kilometriä.

Riutta Suomea suurempi 

Huolena on myös lisääntyvä laivaliikenne Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan luonnonsuojelualueen läpi.

Iso valliriutta on yli 2 500 kilometriä pitkä ja sen kattama alue on suurempi kuin Suomen pinta-ala. 
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme