Mainos
Mainos

Maailmankaupan helpottamisesta historiallinen sopu Balilla

Maailman kauppajärjestö WTO on päässyt sopuun kaupan helpottamisesta Balilla pidetyssä ministerikokouksessa.

WTO:n jäsenet päättivät niin sanotusta minipaketista, jolla esimerkiksi helpotetaan ulkomaankaupan tullimuodollisuuksia.

Sopu oli vaakalaudalla viimeiseen asti, sillä Kuuban vastustus viivytti sopimuksen solmimista.

Sopimus on WTO:n ensimmäinen merkittävä yhteisymmärrys sitten vuoden 1995, jolloin järjestö perustettiin.

Suomea Indonesian neuvotteluissa edusti eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Suomen kannalta sopimuksella on merkittäviä vaikutuksia erityisesti Venäjän kaupan kannalta. Sopimuksen myötä suomalaisten yritysten olisi yksinkertaisempaa viedä tuotteitaan itänaapuriin, kun esimerkiksi tullimuodollisuudet ja asiakirjavaatimukset helpottuisivat.

Stubb uskoo, että myönteinen neuvottelutulos on tärkeä askel Suomen talouskasvun kannalta.

– On hienoa, että Balilla päästiin yhteisymmärrykseen tästä minipaketista. Sopimus kattaa WTO:n 160 jäsenmaata, mukaan lukien kaikki suurimmat taloudet. Tämän jälkeen on jatkettava maailmankaupan vapauttamista laajalla rintamalla. Kahdenväliset, alueelliset ja useammanväliset vapaakauppasopimukset täydentävät WTO:n monenkeskistä kauppajärjestelmää, ministeri Stubb toteaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot