Mainos
Mainos

Maailmanpankki vaatii rajoitusten poistamista Länsirannalta

Maailmanpankin mukaan Israelin asettamat liikkumisrajoitukset hankaloittavat alueen taloudellista kasvua ja sinne tehtäviä sijoituksia.

Länsirannan palestiinalaisalueen talous ei voi nousta nykyalhostaan, ellei Israel kumoa liikkumista koskevia rajoituksia, toteaa Maailmanpankki selonteossaan.

Rajoitukset estävät ihmisten ja tavaroiden liikkumista Länsirannalla ja sieltä pois, ja ne hankaloittavat alueen kasvua ja sinne tehtäviä sijoituksia.

- Rajoituspolitiikka -- on johtanut palestiinalaistalouden suureen pirstoutumiseen, todettiin raportissa.

Liikkumisrajoitukset ovat jakaneet Länsirannan kymmeneen taloudellisesti eristettyyn alueeseen, ja ne estävät palestiinalaisia käyttämästä noin puolta Länsirannan alueesta.

Samaan aikaan Länsirannalla asuvien juutalaisten siirtokuntalaisten liikkumista ei ole kuitenkaan rajoitettu, Maailmanpankki muistutti.

- Nykyisin palestiinalaisten liikkumisvapaus Länsirannalla on enemminkin poikkeus kuin sääntö, mikä on vastoin Israelin hallituksen ja palestiinalaisten itsehallinnon tekemiä lukuisia sopimuksia.

Samalla pankki kuitenkin tähdensi, että Israelin huoli omasta turvallisuudestaan on otettava huomioon.

Länsirannalla asuu noin 2,5 miljoonaa palestiinalaista ja 270 000 siirtokuntalaista. YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin on todennut, että Israelin vuoden 1967 sodassa valtaamille alueille rakennetut siirtokunnat ovat laittomia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme