Mainos
Mainos

Maamiinakielto voimaan ensi vuonna

Kansainvälinen henkilömiinat kieltävä sopimus tulee voimaan ensi vuoden maaliskuussa. Ottawan sopimus kieltää henkilömiinojen valmistuksen, käytön, varastoinnin ja viennin. Sopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut 130 maata, eivät kuitenkaan mm. Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Suomi.

Sopimukseen voimaantulo ratkesi, kun sen velvoitteena ollut 40 ratifiointimaan määrä täyttyi myöhään eilen Burkina Fason tultua mukaan sopimukseen. Sopimus tulee voimaan puolen vuoden kuluttua siitä, kun 40 valtiota on ratifioinut sen eli hyväksynyt sen parlamentissaan. Sopimus sitoo kaikkia sen tähän mennessä allekirjoittanutta 130:ta maata.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan sopimuksen voimaantulolla on kauaskantoisia seurauksia sekä miinoista kärsiville että niitä tuottaville maille.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin viime vuonna miinoja vastustavan liikkeen johtohahmolle Jody Williamsille. YK:n mukaan miinat tappavat tai silpovat noin 26 000 ihmistä vuodessa.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme