Mainos
Mainos

"Maankuoren repeämä aiheuttanee uusia järistyksiä Japanissa"

Magnitudiasteikolla 8,9 suuruinen maanjäristys on aiheuttanut maankuoreen valtavan repeämän, jonka alueella uudet järistykset ovat mahdollisia.

Repeämä on meren alla, se on 600 kilometriä pitkä ja 200 km leveä. Repeämäalue alkaa muutamia kymmeniä kilometrejä Tokion pohjoispuolelta ja kulkee koilliseen.

- Kaikkialla tällä repeämäalueella saattaa tapahtua seuraavien parin kuukauden aikana jälkijäristyksiä, joiden voimakkuus voi olla magnitudiasteikolla 7,5 jopa yli. Tämän vuorokauden aikana on jälkijäristyksiä ollut jo kymmenkunta, parin viime vuorokauden aikana satakunta päivässä, sanoo Seismologian instituutin johtaja Pekka Heikkinen MTV3:n Huomenta Suomessa.

Toinen suuri riski Heikkisen mukaan on, että vuosien tähtäimellä maankuoren repeämä aiheuttaa paineen lisääntymisen viereisillä alueilla.

- On sangen mahdollista, että muutamien vuosien kulututtua nähdään isoja, tuhoisia järistyksiä etelämpänä, Tokion eteläpuolella ja pohjoisempana Hokkaidon lähellä, Heikkinen varoittaa.

Hänen mukaansa Japanin maanjäristyksen aiheutti Tyynenmeren mannerlaatan liike kohti Euraasiaa. Tyynenmeren laatta painuu vuodessa kahdeksan senttiä Japanin saarten alle.

Järistysten ennakoiminen on mahdollista vuosien tähtäimellä esimerkiksi tarkkailemalla maankuoren jännityksiä ja muodonmuutoksia. Mutta järistyksen ennustaminen, niin että väestöä voitaisiin evakuoida, on edelleenkin mahdoton tehtävä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme