Mainos
Mainos

Maapallon magneettikenttä ohjaa nautoja

Naudat ja peurat nukkuvat ja laiduntavat maapallon magneettikentän ohjaamina. Saksalaisen tutkimuksen mukaan eläimet asettuvat nukkumaan mennessään makaamaan Maan magneettikentän pohjois-etelä-akselin suuntaisesti. Myös laiduntaminen sujuu magneettikentän suuntaisesti.

Paimentolaiset ja karjankasvattajat ovat pitkään tienneet, että karjalauma laiduntaa yleensä samaan suuntaan. Syyksi on arveltu tuulta tai auringonpaistetta. Duisburgin yliopiston tutkijat analysoivat yli 8 000 satelliittikuvaa laiduntavista karjalaumoista tai peuralaumojen nukkumapaikoista. He huomasivat, että karja suuntaa aina magneettiseen pohjoiseen tai etelään. Tuulilla tai auringolla ei ollut osuutta asiaan, joten tutkijat arvioivat syyn piilevän planeetan magneettikentässä.

Vaikka kykyä aistia Maan magneettikenttä ei aiemmin ole havaittu suurilla nisäkkäillä, tiedetään lintujen, kilpikonnien ja lohien käyttävän magneettikenttää suunnistukseen vaellusmatkoillaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme