Mainos
Mainos

Maatalousministerit ryöpyttivät Agenda 2000-ohjelmaa

EU:n uudistusohjelman Agenda 2000:n muutokset joutuivat tänään arvosteluryöpyn kohteeksi, kun unionin maatalousministerit käsittelivät niitä kokouksessaan. Komission esittämiä muutoksia vastustivat kaikki jäsenmaat.

Maatalousministeri Kalevi Hemilän johdolla Suomi esitti kokouksessa, että maatalouspolitiikan uudistaminen on tarpeellista, mutta komission esitys ei täytä sille Luxemburgin huippukokouksessa asetettuja tavoitteita. Kokouksessa määritettiin, että maataloutta on voitava harjoittaa koko EU:n alueella myös luonnonolosuhteiltaan vaikeilla alueilla.
-Virkaveljet olivat tiukasti muutoksia vastaan. Odotettavissa on erittäin vaikea neuvottelukierros, ennusti Hemilä tänään.

Suomen kohdalla tilanne on hyvin vaikea, koska muutokset kohtelevat suomalaisia maanviljelijöitä kovalla kädellä. Hemilän mukaan Suomi ei voi hyväksyä komission muutosesityksiä, jollei niitä tasapainoiteta paremmin. Suomi hakee menetyksiinsä täysimääräisiä korvauksia, Hemilä toisti.

Maatalousministerit lykkäsivät kokouksessaan jälleen päätöstä, joka koskee ns. hullun lehmän taudin riskimateriaalin poistamista ravintoketjusta. Poistamista koskevan päätöksen voimaantuloa lykättiin tiistaina vuodenvaihteeseen.

Samaan aikaan, kun maatalousministerit keskustelivat Agenda 2000:sta EU:n ministerineuvostossa, sen ulkopuolella osoittivat mieltään sadat vihaiset maanviljelijät. He korostivat uudistusesityksen tuhoavan maatalouden EU:ssa. Mielenosoitusta seuraamassa oli kymmeniä mellakka-asuin varustautuneita poliiseja, jotka olivat sulkeneet lähikadut piikkilankaesteillä, sekä lukuisia panssaroituja ajoneuvoja.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme