Mainos
Mainos

Macron syytti Le Peniä vihanlietsonnasta, Le Pen soimasi vastustajaansa kumartelusta globalisaatiolle

Ranskassa presidenttiehdokkaiden Emmanuel Macronin ja Marine Le Penin viimeisestä tv-vaaliväittelystä kehkeytyi sapekas. Kipinät ehdokkaiden välillä sinkoilivat muun muassa terrorismin torjuntaan, Euroopan unioniin ja talouteen liittyvistä näkemyseroista.

Äärioikeiston Le Pen syytti keskustalaista Macronia siitä, että tämä vastustaa terrorisminvastaista taistelua. Le Penin mukaan hänen vastaehdokkaansa asenne radikaaliin islamiin on suopea.

Macron puolustautui sanomalla, että hän kannattaa terrorismin torjuntaa vankkumattomasti, mutta syytti Le Peniä pelolla ratsastamisesta ja sanoi, että tämän ehdottamat toimet johtaisivat sisällissotaan.

– Terroristit tahtovat meidän jakautuvan, Macron sanoi.

Talous kuumensi tunteita

Ehdokkaiden näkemyserot taloudenpidosta kuumensivat nekin keskustelua.

Macron syytti Le Peniä valehtelijaksi, jonka salainen agenda on nostaa veroja ja ottaa raskaasti velkaa "nationalististen tavoitteidensa" saavuttamiseksi.

Le Pen paukautti takaisin, että pankkiiritaustainen Macron suosii "kontrolloimatonta globalisaatiota" ja myisi valtion omistuksia eniten tarjoavalle. Macron myisi hänen mukaansa ranskalaisyrityksiä ulkomaille.

Le Pen lupasi suojella valtion omistuksia ja nostaa kansan kulutusvoimaa.

– Minun näkemykseni mukaan kaikki ei ole kaupan, kaikkea ei voi ostaa, Le Pen sanoi.

– Strategianne on kertoa paljon valheita, ette ehdota mitään, Macron sivalsi takaisin.

Euroopassa vai ei?

Le Pen tahtoisi järjestää kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä, kun taas Macron kannattaa vahvasti pysymistä unionissa.

Le Penin mukaan Macron sallisi presidenttinä Ranskan taloudellisesti vahvan naapurin Saksan "murskata Ranskan".

– Ranskaa tulee johtamaan nainen. Joko minä tai rouva Merkel, Le Pen sanoi viitaten Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin.

Le Pen tahtoisi tuoda Ranskan frangin takaisin niin, että sitä käytettäisiin päivittäisessä kulutuksessa samalla, kun euro pysyisi keskuspankkien ja yritysten valuuttana. Ekonomistit ovat kritisoineet suunnitelmaa.

– Euro on pankkiirien, ei kansan valuutta, Le Pen sanoi.

– Euro on tärkeä. Se ei ole vain politiikkaa, Macron vastasi.

"Systeemin suosikki" ja "pelolla leikkijä"

Jo väittelyn alkumetreillä mentiin henkilökohtaisuuksiin. Le Pen kutsui ex-talousministeri Macronia "systeemin suosikiksi" ja "eliitin ehdokkaaksi". Macron puolestaan sanoi Le Penin Kansallinen rintama -puolueineen leikkivän ihmisten peloilla ja ruokkineen itseään ranskalaisten raivolla.

Mielipidemittausten mukaan Macron olisi saamassa 59 prosenttia äänistä ja Le Pen 41 prosenttia. Le Pen on kuitenkin kirinyt kilpakumppaniaan kiinni.

Ranska äänestää presidentistä viikonloppuna.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme