Mainos
Mainos

Macron varmistui Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittajaksi

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittajaksi on varmistunut sitoutumaton keskustalaisehdokas Emmanuel Macron, uutisoi France 24 -kanava.

Macron ylti kanavan mukaan voittoon 23,86 prosentin kannatuksella ja ensimmäisen kierroksen kakkoseksi nousi äärioikeiston Marine Le Pen 21,43 prosentin kannatuksella.

Vaalien toinen, ratkaiseva kierros järjestetään ensimmäisen kierroksen kärkikaksikon kesken kahden viikon kuluttua 7. toukokuuta.

Juncker ja Merkelin edustaja onnittelijoiden joukossa

Euroopan poliittiselta johdolta alkoi ropista onnitteluja Macronille jo alustavan ääntenlaskennan aikana.

Muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on onnitellut En Marche -liikettä edustavaa, Eurooppa-myönteistä Macronia. Juncker toivotti Macronille myös onnea toiselle kierrokselle.

Myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja on toivottanut Macronille "kaikkea hyvää tuleville viikoille".

– On hyvä, että Emmanuel Macron menestyi vahvaa EU:ta ja sosiaalista markkinataloutta ajavalla linjallaan, tviittasi Merkelin edustaja Steffen Seibert.

Onnitteluja on saapunut myös Pohjoismaista.

Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen totesi Twitterissä, että vielä on odotettava toisen vaalikierroksen tuloksia, mutta toivotti Macronille onnea.

– Eurooppa tarvitsee ennakkoluulottoman ja uudistusmielisen Ranskan, Rasmussen tviittasi.

Norjan ulkoministeri Börge Brende kuvaili tviitissään Macronin johtoasemaa positiiviseksi. Norja ei ole EU:n jäsenmaa, mutta tekee yhteistyötä unionin kanssa.

– Tarvitsemme enemmän, emme vähemmän yhteistyötä Euroopassa, Brende tviittasi.

Macron suopeampi Euroopalle

Macron olisi EU-johdolle mieluisampi valinta Ranskan johtoon kuin Le Pen, joka on sekä euroskeptikko että maahanmuuton rajoittamisen kiihkeä ajaja.

Macron lupasi heti vaaliyönä "olla isänmaanystävien presidentti kansallismielisten uhkaa vastaan" ja vakuutti kantavansa "Ranskan ja Euroopan toiveita".

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan Macronilla on toisella kierroksella hyvät mahdollisuudet voittaa Le Pen selvin luvuin. Ipsos-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan riippumatonta Macronia kannattaa presidentiksi 62 prosenttia ranskalaisista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme