Mainos
Mainos

Macronin kampanjan mukaan sitä vastaan kohdistunut laaja tietomurto – posteja ja kirjapitoa vuodettu nettiin

Ranskan presidenttiehdokkaan Emmanuel Macronin kampanjan mukaan siihen on kohdistunut laaja tietomurto. Muun muassa kampanjan sisäisiä asiakirjoja, sähköposteja ja kirjanpitoa on vuodettu nettiin.

– En Marche -liike on joutunut massiivisen ja suunnitelmallisen hakkerointihyökkäyksen uhriksi, minkä seurauksena illalla sosiaaliseen mediaan levisi sisäistä tietoa, kuten sähköposteja, kirjanpitoa, asiakirjoja, ja sopimuksia.

Lausunnon mukaan on selvää, että kaikki vuodetut asiakirjat ovat laillisia ja todistavat kampanjan toimineen normaalisti.

Kampanjan mukaan teko on ennennäkemätön Ranskan vaalikampanjoinnissa.

– Vuodon taustalla olevien tahojen tavoitteena on kaikkien todisteiden perusteella vahingoittaa En Marchea.

"Epäilyksen ja disinformaation kylvöä"

Tiedostot vuodettiin nettiin perjantaina ennen puoltayötä, vain hetkeä ennen presidentinvaalien huipennusta. Sunnuntaina käytävällä toisella kierroksella keskustalainen sitoutumaton Macron kohtaa äärioikeiston Marine Le Penin.

Lausunnossa huomautettiin, että vuoto tuli kampanjoinnin viimeisellä tunnilla. Kampanjan mukaan kyse on selvästi demokratian horjuttamisesta ja se viittasi vastaavanlaisiin tapahtumiin, joita nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan.

– Ne, jotka kierrättävät näitä asiakirjoja, lisäävät valheellisia asiakirjoja aitojen joukkoon kylvääkseen epäilystä ja disinformaatiota.

Vuotosivusto Wikileaks kirjoitti Twitterissä noin puoli kolmelta Suomen aikaan yöllä, ettei ole vielä löytänyt tekaistuja asiakirjoja vuodon seasta. Se kertoi epäilevänsä sitä, että Macronin kampanja olisi sitä nopeampi.

Wikileaks julkaisi Twitterissä linkin asiakirjoihin. Sen mukaan vuoto sisältää kymmeniä tuhansia sähköposteja, valokuvia ja liitteitä 24. huhtikuuta asti. Dataa vuodossa on sivuston mukaan yhteensä yhdeksän gigaa. Wikileaks ilmoitti, ettei se ole itse tehnyt varsinaista vuotoa.

Macronin kampanja kertoo, että tietomurto tehtiin muutama viikko sitten. Sen mukaan hakkerointi kohdistui useiden ihmisten henkilökohtaisiin ja työsähköposteihin.

Macronin tiimin mukaan En Marche on koko kampanjan ajan ollut vastaavanlaisten voimakkaiden ja toistuvien yritysten kohteena.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme