Mainos
Mainos

Mainari kaivosturmasta: Loukussa olevat ylös heti – muuten ulos saadaan vain ruumiita

Zasjadkan turmakaivokselle Donetskiin on tullut päivän mittaan kaivokseen jääneiden omaisia ja kaivosmiehiä.

 Zasjadkan kaivoksella on kolkko maine

Ukrainan kaivosten kehno kunto on ollut tiedossa jo kauan. Puutteita on kaivosten infrastruktuurissa, ja lisäksi työturvallisuuteen suhtaudutaan usein leväperäisesti.

Zasjadkan hiilikaivoksella on erityisen surullinen maine, sillä vuosikymmenien aikana siellä on tapahtunut useita onnettomuuksia. Ukrainan historian pahin kaivosturma sattui Zasjadkassa 18. marraskuuta 2007, jolloin 101 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Onnettomuuden aiheutti metaaniräjähdys yli kilometrin syvyydessä.

Päivä onnettomuuden jälkeen silloinen presidentti Viktor Jushtshenko allekirjoitti määräyksen, jonka oli määrä estää vastaavanlaiset turmat. Kuitenkin vain vajaa kaksi viikkoa tämän jälkeen samaisessa kaivoksessa sattui kaksi onnettomuutta, joissa kuoli viisi ja loukkaantui yli 80 ihmistä.

Zasjadkan kaivos sijaitsee lähellä Donetskin lentokenttää, jonka ympäristössä Ukrainan hallituksen joukot ja Itä-Ukrainan kapinalliset ovat taistelleet. Tammikuussa pommitukset aiheuttivat sähkökatkon, minkä takia kaivokseen jäi loukkuun satoja kaivosmiehiä. Heidät saatiin kuitenkin pelastettua.

Kapinallisten edustajan Juliana Bedilon mukaan keskiviikon turma ei johtunut tykkitulesta.

 

Uutistoimisto Reutersin haastattelema hitsari ei usko loukussa olleiden selvinneen.

– Olen ollut alhaalla kuilussa 23 vuotta, ja tämä on neljäs muistamani räjähdys. Jos heitä ei saatu pois heti, myöhemmin sieltä saadaan ulos vain ruumiita, Olegiksi esittäytynyt mies sanoi.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko vaatii kapinallisia päästämään kaivokseen Ukrainan pelastustyöntekijät. Presidentin vaatimuksesta kertoo ukrainalainen uutistoimisto Unian.

– Presidentti ilmaisi osanottonsa kuolleiden kaivosmiesten omaisille, tviittasi presidentin tiedottaja.

Tiedottajan mukaan Ukraina julistaa maansurun, kunhan kuolleiden määrästä saadaan varma tieto.

Kaivoksessa tapahtui ilmeisesti metaaniräjähdys. Alueelta saatujen tietojen mukaan kaivoksessa oli räjähdyshetkellä yli 200 kaivosmiestä. Suurin osa heistä saatiin alueen viranomaisten mukaan ylös.

Tiedot loukkuun jääneiden määrästä vaihtelevat edelleen. Kapinallisviranomaisten mukaan kaivoksessa on 32 ihmistä ja yksi ihminen on kuollut, kertoo uutistoimisto Ria Novosti.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme