Mainos
Mainos

Makedonian taistelut kiihtyvät

Makedonian armeija on tulittanut sissien asemia ja aloittanut aamulla suurhyökkäyksen maassa olevien albaanisissien asemia vastaan.

Armeija yrittää murtaa sissien rivit muun muassa kranaatein ja ohjuksin. Tetovon kaupungin kaduilla on nähty myös tankkeja. Albaanisissit ovat piirittäneet Tetovon kaupunkia läheisiltä kukkuloilta tämän kuun alusta asti. Makedonia on toistuvasti vaatinut sissejä antautumaan ehdoitta.

Albaanit ovat puolestaan tulittaneet vuorilla etenevää Makedonian panssariajoneuvojen kolonnaa.

Siviilit ovat paenneet taisteluiden alta albaanien asuttamista Makedonian ja Kosovon rajan vuoristokylistä Makedonian armeijan tuhotessa heidän talojaan. Tykkituli ja taisteluhelikoptereiden hyökkäykset ovat jatkuneet Tetovon pohjoispuolella iltaan saakka.

Tetovon pohjoispuolella sijaitsevaan Dzepcisten kylään alkoi virrata pakolaisia Germon albaanikylästä puolen päivän jälkeen. Pakoon lähteneet kyläläiset kertoivat, että vuoristoon on jäänyt loukkaantuneita, jotka eivät selviä sieltä omin avuin. Uhrien tai loukkaantuneiden määrästä ei ole saatu tarkempia tietoja. Dzepcisten albaanikylän asukkaat sanoivat menevänsä hakemaan loukkaantuneita vuorilta, mikäli armeija lopettaa hyökkäyksensä.

Tilanne pääkaupungissa Skopjessa säilyi rauhallisena. Albaanien asuttamassa kaupunginosassa Vardarjoen pohjoispuolella oli kuitenkin jo lauantai-iltana poikkeuksellisen hiljaista, ja vain harva albaani uskaltautui valtaväestön eli slaavien kansoittamaan Skopjen keskustaan.

Albaanit ovat viime päivinä kiistäneet jyrkästi, että vuoristoon linnoittautuneiden sissien tavoitteena olisi Makedonian albaanialueiden yhdistäminen Kosovoon kuten Makedonian hallitus ja mm. useat läntiset diplomaattilähteet väittävät.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme