Mainos
Mainos

Malarian vastaiseen taisteluun yllättävä ase: Hikiset sukat

Likaisista sukista voi olla yllätysaseeksi malarian torjunnassa. Tansanialaistutkija on havainnut, että malariaa levittävät hyttyset ovat erityisen mieltyneitä jalkahien hajuun.

- Meillä oli kaksi koetaloa, joista toisessa nukkui ihminen ja toiseen oli levitetty keinotekoista (likaisten sukkien) hajua. Keinotekoinen haju veti puoleensa neljä kertaa enemmän hyttysiä, kertoo tutkija Fredros Okumu.

Okumu on saanut Bill Gatesin säätiöltä ja kanadalaiselta Grand Challenges -järjestöltä yhteensä 775 000 dollarin (noin 555 000 euron) apurahan jatkotutkimuksiin.

- Idea kiehtoo meitä, koska se on rohkea, luova ja innovatiivinen. Kukapa olisi uskonut, että ihmishenkiä pelastavaa teknologiaa voi löytyä jokaisen pyykkikorista, sanoi Grand Challengesin johtaja Peter Singer.

Malaria tappoi vuonna 2009 yli 780 000 ihmistä. Hyttyset levittävät myös useita muita vakavia tauteja, kuten dengue- ja keltakuumetta.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme