Mainos
Mainos

Malesian ja Indonesian vesistä pelastettu tuhansia siirtolaisia

Lähes 2000 siirtolaista on pelastettu Malesian ja Indonesian rannikoilla merelle hylätyistä aluksista sunnuntain ja maanantain aikana.  

Kolme siirtolaisten täyttämistä veneistä jätettiin ajelehtimaan Langkawin lomasaaren läheisyyteen.  

Veneistä ja rantavesistä löytyi yli tuhat ihmistä, jotka olivat lähtöisin Bangladeshista ja Burmasta. Heistä suuri osa on rohingyamuslimeja, jotka elävät YK:n arvion mukaan erittäin vainottuna uskonnollisena vähemmistönä Burmassa Rakhinen osavaltiossa.  
Paikallisviranomaisten mukaan pelastettujen lukumäärä kasvaa sitä mukaa kun ihmisiä löydetään saaren läheltä. Indonesiassa viranomaiset ovat rekrytoineet kalastajia auttamaan rannikkoalueiden valvonnassa.  

Sunnuntaina löytyi salakuljettajien jäljiltä siirtolaisveneitä myös Indonesiasta rannikolta ja Acehissa.  

Osa siirtolaisista oli löydettäessä erittäin huonossa kunnossa ja tarvitsivat sairaanhoitoa. Heidän joukossaan oli yli 90 lasta.

Thaimaa tiukensi otetta  

Yhä useampi salakuljettajien siirtolaisveneistä on viime päivinä suunnannut Malesiaan ja Indonesiaan, koska Thaimaa on tiukentanut otteitaan salakuljettajia kohtaan.

Thaimaan poliisiviranomaisten mukaan siirtolaisveneiden pääsy rannikoille estetään nyt jo merellä, eikä niitä päästetä rantavesiin.  

Aktivistien ja pakolaisryhmien mukaan tiukentunut ote siirtolaisuuteen pahentaa tilannetta entisestään. Thaimaan päätöksen taustalla ovat läheltä Malesian rajaa löytyneet ihmissalakuljettajien leirit.  

Aktivistien mukaan siirtolaiset saattavat jäädä jumiin liian täysille aluksille huonoihin oloihin ilman ruokaa.  

– Thaimaa yrittää estää ihmissalakuljettajien toimet, ja se pakottaa heidät menemään muualle, rohingyamuslimien oikeuksia ajavan ryhmän edustaja sanoo uutistoimisto AFP:lle.  

Bangladeshin poliisiviranomaiset ilmoittivat maanantaina pidättäneensä kolme ihmissalakuljettajaa Teknafin kaupungissa lähellä Burman rajaa.

Lisäksi neljä salakuljettajaa kuoli viikonlopun aikana poliisin ja salakuljettajien välisessä tulitaistelussa Bangladeshissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme