Mainos
Mainos

Manchesterin iskun epäilty tekijä käytti opintolainaa terrorijuoneen – Yle: Tekijällä yhteys suomalaiseen?

Britanniassa Manchesterin iskusta epäilty Salman Abedi rahoitti terroristi-iskunsa suunnittelun osittain opintolainan ja muiden tukien avulla, uutisoi Telegraph-lehti. 

Lehti kertoo, että poliisi tutkii parhaillaan Manchester Arenalla itsensä räjäyttäneen itsemurhapommittajan Salman Abedin raha-asioita. Poliisi uskoo, että Abedi vastaanotti tuhansia puntia opintorahaa ja opintolainaa samaan aikaan kun oli ulkomailla opettelemassa pommin tekoa. Poliisilla on tutkinnassa se, miten miehellä oli varaa lukuisiin Libyan-matkoihin samaan aikaan kun opiskeli. Tiettävästi 22-vuotias mies ei käynyt koskaan töissä. 

Telegraph kertoo, että mies aloitti Salfordin yliopistossa opiskelut lokakuussa 2015, jonka jälkeen sai ainakin 7000 punnan, eli noin 8000 euron, verran verorahoin tuotettua opintolainaa.Lisäksi uskotaan, että hän sai viime vuonna jälleen 7000 punnan verran tukea, vaikka oli jo pudonnut vuosikurssilta ulos. Lehden mukaan eläke- ja työvirasto ei ole suostunut kommentoimaan onko mies saanut myös asumistukea opiskeluaikoina.

Abedin uskotaan suunnitelleen hyökkäystä vuoden verran. Hän oli ostanut nauloja ja ruuveja räjähdettä varten eri rautakaupoista ennen Libyan-matkaansa, kertoi Times-lehti perjantaina. Abedi palasi Libyasta Britanniaan vain muutama päivä ennen iskua. Britannian poliisi jatkaa miehen liikkeiden jäljittämistä iskua edeltävinä päivinä ja tutkii, oliko hän osa laajempaa terroristien verkostoa.

Yhteys suomalaismieheen?

Ylen mukaan brittiviranomaiset tutkivat parhaillaan Abedin yhteyksiä nuoriin, jotka ovat matkustaneet Manchesterista Syyriaan. Heidän joukossaan on Ylen mukaan yksi Suomen kansalainen, 24-vuotias mies.

Syyriaan matkustaneen miehen kerrotaan palanneen sittemmin Eurooppaan. Mies on syntynyt Kotkassa vuonna 1993. Hänen isänsä on somalialainen, äidin alkuperää Yle ei ole voinut vahvistaa. Brittiläisten lehtitietojen mukaan miehen isä muutti Suomesta Britanniaan vuonna 2005.

Ylen tietojen mukaan mies on Syyriasta paluunsa käynyt Suomessa, missä hänen äitinsä edelleen asuu.

Suojelupoliisin mukaan mies on viime vuosina oleskellut Suomessa vain satunnaisesti ja asuu tällä hetkellä ulkomailla.

Ylen haastatteleman Supon viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan Manchesterin iskusta tai tekijästä ei ole toistaiseksi löytynyt suoria yhteyksiä Suomeen.  

11 pidätetty

Britanniassa Manchesterin poliisi on tehnyt tänään kaksi uutta pidätystä tutkiessaan maanantaina kaupungin areenalla tapahtunutta itsemurhapommi-iskua.

Poliisin hallussa on nyt 11 miestä tutkintaan liittyen. Kaikkiaan pidätyksiä on tehty 13, mutta kaksi ihmistä on päästetty vapaaksi ilman syytteitä.

Manchester Arenalla itsensä räjäyttäneen itsemurhapommittajan Salman Abedin epäillään kuuluneen jihadistiverkostoon. Abedi räjäytti itsensä maanantai-iltana, kun yleisö oli poistumassa yhdysvaltalaistähti Ariana Granden konsertista. Iskussa kuoli 22 ihmistä. Sairaalahoidossa on yhä 66 haavoittunutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme