Mainos
Mainos

Manchesterin iskun taustalta etsitään verkostoa

Britannian poliisi uskoo, että Manchesterin terrori-iskun tekijä ei toiminut yksin. Manchesterin poliisipäällikkö Ian Hopkins sanoi pitävänsä selvänä, että iskun takana oli verkosto.

– Suoritamme laajoja etsintöjä kaupungissa, Hopkins sanoi.

Hän ei kertonut, onko poliisi etsimässä pommin rakentajaa tai pommitehdasta.

Britannian poliisi pidätti aamulla kolme ja illansuussa vielä yhden miehen epäiltyinä osallisuudesta iskuun. Ensimmäinen epäilty pidätettiin jo edellispäivänä.

BBC kertoi, että Libyassa on pidätetty myös 20-vuotias Hashem Abedi, joka on iskun tekijäksi epäillyn Salman Abedin nuorempi veli. Veljeä epäillään yhteyksistä Isisiin ja libyalaislähteiden mukaan hän olisi ollut tietoinen suunnitellusta iskusta. Myöhemmin Tripolissa pidätettiin myös molempien poikien isä, Ramadan Abedi.

Amerikkalaismedioiden mukaan on mahdollista, että 22-vuotias Salman Abedi oli käynyt Libyassa ja Syyriassa ennen iskua.

– Isku oli vaativampi toteuttaa kuin jotkin niistä iskuista, joita olemme aikaisemmin nähneet, ja tuntuu mahdolliselta ja todennäköiseltä, ettei hän toiminut tässä yksin, sanoi Britannian sisäministeri Amber Rudd BBC:n haastattelussa.

Rudd vahvisti samalla, että Abedi oli tuttu turvallisuuspalveluille.

– Turvallisuuspalvelut tuntevat paljon ihmisiä. Se ei tarkoita sitä, että heidän oletettaisiin pidättävän kaikki, jotka he tuntevat. Kuitenkin, tässä oli kyseessä henkilö, jonka he tunsivat.

Myöhään maanantai-iltana tehdyssä iskussa kuoli 22 ihmistä ja haavoittui yli 60. Osa uhreista on nimetty, osan nimiä ei omaisten pyynnöstä ole kerrottu julkisuuteen.

Uhrien joukossa oli useita vanhempia, jotka odottivat tyttäriään konserttipaikan Manchester Arenan ulkopuolella. Sosiaalisessa mediassa levisi tunteellisia viestejä uhrien omaisilta ja ystäviltä.

Hopkins ilmoitti, että kaikki uhrit on tunnistettu alustavasti, mutta tietojen varmistamiseen menee vielä 4-5 päivää.

Turvataso nostettiin kriittiseksi

Britannia nosti terrorismin uhkatasonsa viisiportaisen asteikon korkeimmalle tasolle. Terrorismin uhkataso Britanniassa on nyt kriittinen. Tämä tarkoittaa, että uuden iskun mahdollisuuden katsotaan olevan välitön.

Asiasta kertoneen pääministeri Theresa Mayn mukaan Britanniassa ei voida jättää huomioimatta sitä, että maanantaiseen iskuun voi liittyä laajempi joukko ihmisiä.

Mayn mukaan Britannia myös siirtää sotilashenkilöstöä avustamaan aseistettuja poliiseja. Sotilashenkilöstö korvaa Mayn mukaan aseistetut poliisit strategisissa paikoissa.

– Tämä mahdollistaa sen, että poliisi saa merkittävästi lisää aseistettuja viranomaisia valvomaan tärkeimpiä paikkoja, pääministeri sanoi.

– Saatatte myös nähdä armeijan henkilöstöä tietyissä tapahtumissa, kuten esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa.

Poliisin avuksi siirrettävä sotilashenkilöstö toimii poliisin alaisuudessa.

Britanniassa pidetään torstaina aamupäivällä maanlaajuinen hiljainen hetki uhrien muistoksi. Koko maassa on suruliputus iltaan asti.

Torstaina Britanniassa jatketaan kuitenkin iskun takia keskeytettyä vaalikampanjointia ennen 8. kesäkuuta pidettäviä parlamenttivaaleja. Täydellä teholla kampanjat jatkuvat vasta perjantaina, jolloin myös puoluejohtajat lähtevät mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme