Mainos
Mainos

Maolaiset ovat purjehtimassa yllätysvoittoon Nepalissa

Nepalin parlamenttivaalit ovat kääntymässä riemumarssiksi entisille maolaississeille. Kun parlamentin 601 paikasta on saatu ratkaistuksi 160, oli maolaisten saalis peräti 83 paikkaa. Vaaliviranomaisten mukaan maolaisten asema näyttää vahvalta myös vielä keskeneräisissä vaalipiireissä.

Asiantuntijat olivat ennustaneet maolaisille vasta kolmanneksi suurimman puolueen asemaa. Ainakin kommunistisen puolueen ja kongressipuolueen uskottiin ennättävän edelle. Toisin kävi, sillä kaksi ennakkosuosikkia ovat tähän mennessä keränneet kumpikin vain parikymmentä paikkaa.

Vaalit pidettiin viime torstaina, ja ääntenlaskennan arvioidaan kestävän vielä useita päiviä. Monimutkainen vaalijärjestelmä takaa sen, että enemmistön saavuttaminen on yksittäiselle ryhmälle erittäin vaikeaa. Maolaisten murskavoitto olisi joka tapauksessa paha takaisku Yhdysvalloille, joka luokittelee entiset sissit yhä terroristiryhmäksi.

Tulevan parlamentin päätehtävänä on laatia Nepalille uusi perustuslaki. Tämän ennakoidaan merkitsevän yli 200 vuotta vanhan hindumonarkian loppua, etenkin jos maolaiset saavat vahvan edustuksen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme