Mainos
Mainos

Mars-laskeutuja tuhoutui törmäyksessä punaisen planeetan pintaan

Marsia tutkimaan lähtenyt Schiaparelli-laskeutuja tuhoutui törmäyksessä planeetan pintaan, kertoo Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Esan mukaan laskeutujan kohtalo ilmenee Yhdysvaltain avaruusviraston Nasan valokuvasta.

mars-laskeutuja

Euroopan avaruusjärjestö Esan mukaan näissä Nasan ottamissa kuvissa Marsin pinnasta näkyy tuhoutunut Schiaparelli-laskeutuja. Vaaleamman laikun kuvan alaosassa uskotaan olevan laskuvarjo, kun taas itse laskeutuja on tummempi laikku kuvan yläreunassa.

Schiaparelli-laskeutuja pääsi keskiviikkona viivästysten jälkeen Marsiin, mutta yhteys Maahan katkesi, kun laskeutumisaikaa oli jäljellä enää alle minuutti. Esan mukaan laskeutuminen oli paljon suunniteltua rajumpi.

Laskeutujan kyydissä oli Marsin kaasukehää havainnoiva tutkimuslaitteisto, jonka osana ovat Ilmatieteen laitoksen kehittämät kaasukehän painetta ja kosteutta mittaavat laitteet. Paine- ja kosteusinstrumenttien sisällä Marsiin lensi myös suomalaisen Vaisalan anturiteknologiaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme