Mainos
Mainos

Marylandissa kohu: Saavatko lapset liikkua vapaasti kaupungilla?

Yhdysvalloissa Marylandissa kiistellään lasten oikeudesta liikkua vapaasti kaupungilla.

Keskustelu käynnistyi keväällä kun poliisi otti kyytiinsä puistosta kotiin palanneet  kuusi- ja kymmenvuotiaat sisarukset. 

Samana iltana sosiaalityöntekijä kävi kieltämässä perhettä laskemasta lapsia yksin ulos. Vanhemmat kieltäytyivät noudattamasta ohjeita, ja seuraavalla kerralla kahdestaan liikkuneet lapset joutuivat tuntikausiksi viranomaisten kuulusteluun.

Los Angelesin viranomaiset kertovat toimittaja Tomi Hinkkaselle, että ei ole olemassa virallista ikärajaa yksin liikkumiseen. 

-Asia määrittyy maalaisjärjellä. Tekijöitä ovat muun muassa lapsen ikä ja kypsyysaste, kuinka kauas kotoa tämä liikkuu, millaisesta alueesta on kyse, onko lähistöllä lapselle tuttuja aikuisia ja pääseekö huoltaja tarvittaessa nopeasti kommunikoimaan lapsen kanssa. Osa 12-vuotiaista kykenee jo ennakoimaan vaaratilanteet. Eli tuo 12 tuntuisi olevan jonkinlainen epävirallinen rajapyykki, Hinkkanen kertoo.

Taustalla on viranomaisten pelko lasten sieppauksista. 

-Viime vuonna liki puoli miljoonaa lasta ilmoitettiin kadonneiksi. Heistä 200 000 joutui perheenjäsenen ja 58 000 jonkun toisen sieppaamaksi. Valtaosa löydettiin hyvässä kunnossa. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot