Mainos
Mainos

Matkailu levittää vastustuskykyisiä bakteereja

Ruotsalaisasiantuntija arvioi, että hankalahoitoiset infektiot lisääntyvät, kun monille antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit leviävät matkailijoiden mukana ympäri maailman. Esimerkiksi vaikean turistiripulin hoito voi kestää sairaalassa jopa neljä viikkoa.

Asiantuntijan mukaan uusia tehokkaita lääkkeitä ei ole lähiaikoina tulossa. Yleensä paras keino estää tartuntoja on pestä ahkerasti käsiä ja syödä puhdasta ruokaa.

Professori Gunnar Kahlmeter painottaa, että antibiootteja pitää käyttää tieten ja harkiten. Pitkään jatkuneen antibioottien löysän määräämisen takia moni bakteeri on jo kehittänyt vastustuskyvyn useille antibiooteille.

Ruotsalaistutkimuksessa joka neljäs terve vapaaehtoinen sai Aasian matkalla useita antibiootteja vastustavan ESBL-bakteerin suolistoonsa. Bakteerin saaneita yhdisti se, että he olivat sairastaneet matkalla turistiripulin. Yleensä turistiripuli iskee, kun ruokaa ei ole säilytetty tai valmistettu hygieenisesti.

Tavallinen tallaaja huomaa ESBL-bakteerin yleensä siinä vaiheessa, jos myöhemmin sairastuu huonosti paranevaan virtsatieinfektioon.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme