Mainos
Mainos

Matokato iski: Pula onkimadoista kiusaa kalastuksen harrastajia Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa kalastusharrastusta vaivaa pula onkimadoista. Matopula uhkaa myös Mainen osavaltion madonkerääjien elinkeinoa. Tutkijat ovat yrittäneet selvittää matokadon syitä, mutta tyhjentäviä vastauksia ei ole vielä saatu.

Dan Harrington saa elantonsa kaivamalla merenrannan mudasta matoja. Nyt toimeentulo on uhattuna, koska matojen määrä on romahtanut.

– Saalis on tärkeä. Tämä on metsästys-keräilyä. Kun menet metsästämään, et tavoittele mitä tahansa saalista vaan parasta mahdollista saalista, selittää matojen kerääjä Dan Harrington.

Matosaaliit romahtivat puoleen

Mutamadot ovat himoittuja syöttejä, koska ne ovat monien kalojen luontaista ravintoa. Mainen osavaltio on Yhdysvaltain suurin hiekkamatojen ja surviaissääsken toukkien tuottaja. Niitä viedään myös Eurooppaan.

Lähes 900 ihmistä saa toimeentulonsa matojen keräilystä. Reilussa kymmenessä vuodessa matosaaliit ovat pienentyneet puoleen.

"Kannattaa olla huolestunut"

Tutkijat ovat yrittäneet selvittää romahduksen syitä. Syyksi on epäilty meren lämpötilan nousua, merivirtojen muutoksia ja liian suuria keräilymääriä.

– Matojen vähenemistä kannattaa tarkkailla, koska jos se jatkuu eikä kalastuksessa ole tapahtunut muutoksia, se osoittaa, että jotain on tapahtumassa. Tapahtuu jotain erilaista kuin ennen ja siitä kannattaa olla huolestunut, pohtii professori ja meribiologi William Ambrose Bates Collegesta.

Syöttien hinta kaksinkertaistui

Matokadosta kärsivät niin kerääjät, kalastajat kuin syöttikauppiaatkin. Esimerkiksi surviasissääsken toukkien hinta on kaksinkertaistunut.

Hallitus yritti kieltää matojen keräyksen 4 kuukaudeksi vuodessa, mutta esitys kaatui laajaan vastustukseen.

– Jos surviaissääsken toukkia ja hiekkamatoja saataisiin enemmän, voisin toimittaa niitä riittävästi kaikille asiakkailleni. Se olisi hienoa. Juuri nyt voimme toimittaa vain sen, mitä saamme ja jakaa saaliin mahdollisimman tasapuolisesti kaikkien asiakkaiden kesken, sanoo Big Red Worm Companyn toimitusjohtaja Glenn Chadaris.

Viiden miljoonan euron bisnes

Syöttikauppias on samaa mieltä.

– Hiekkamadot ja surviaissääsken toukat ovat suosituimpia syöttejämme. Jos niitä ei ole myynnissä, asiakkaat lähtevät pois, vahvistaa Chris Fulster, Broadway Bait Rod & Gun -myymälän omistaja.

Matojen kerääminen on Mainessa yhtä tärkeä elinkeino kuin hummerien ja simpukoiden pyynti. Matobisneksessä pyörii vuosittain rahaa yli 5 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme