Mainos
Mainos

Media: Kaksi Britannian huippupoliitikkoa kärähti lahjusten ottamisesta

Britannian kaksi entistä ulkoministeriä ovat kärähtäneet lahjusten ottamisesta, kertovat brittiviestimet.

Daily Telegraphin mukaan työväenpuolueen Jack Straw ja konservatiivien Malcolm Rifkind lupasivat ajaa kuvitteellisen kiinalaisyrityksen etuja 5000 punnan päiväkorvausta vastaan. He eivät tienneet, että yrityksen oli tekaissut ryhmä tv-kanava Channel 4:n ja Daily Telegraphin toimittajia.

Straw on työväenpuolueen veteraanipoliitikko, joka oli Britannian ulkoministeri vuosina 2001–2006. Rifkind on työväenpuolueen kansanedustaja, joka on toiminut muun muassa puolustusministerinä ja ulkoministerinä 90-luvulla.

Toimittajat lähettivät 12 kansanedustajalle kyselyn, haluaisivatko nämä tulla neuvonantajiksi kiinalaiselle yritykselle, joka pyrkii laajentamaan toimintaansa Euroopassa. Kuusi jätti vastaamatta. Yksi vastasi, että hänen kontaktinsa eivät ole kaupan. Sen sijaan Strawia ja Rifkindia kiinnosti.

Straw kehuskeli kiinalaisyhtiön edustajana esiintyneelle toimittajalle käyttäneensä vaikutusvaltaansa muuttaakseen EU-säännöksiä ja jopa Ukrainan lakia toisen yrityksen hyväksi. Malcolm puolestaan sanoi muun muassa pääsevänsä halutessaan minkä tahansa maan suurlähettilään juttusille.

Keskustelut kuvattiin piilokameralla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme