Mainos
Mainos

Media: Trumpin ilmastopuheessa vilisi virheellisiä väittämiä

Useiden yhdysvaltalaisviestimien mukaan presidentti Donald Trump perusteli vetäytymistä Pariisin ilmastosopimuksesta monin virheellisin väittämin.

Ainakin Washington Post, Business Insider ja NBC News ovat penkoneet Trumpin esittämien väitteiden paikkansapitävyyttä.

Presidentin logiikkaa 

– Vaikka Pariisin sopimus toteutettaisiin täysin, se hidastaisi ilmaston lämpenemistä vain 0,2 asteella. Miettikää: yhden asteen hidastuminen vuoteen 2100 mennessä. Se on pieni, pieni määrä, Trump sanoi.

Trump viittasi USA:ssa vuonna 2015 tehtyyn raporttiin, jonka mukaan Pariisin sopimuksessa sovitut päästövähennykset hidastaisivat lämpenemistä 0,2 asteella vuoteen 2100 mennessä.

Raportin päätekijän John Reillyn mukaan tarkoitus oli osoittaa, että jatkossa tarvitaan lisätoimia.

– Trumpin logiikka on se, että koska sopimus auttaa vain vähän, emme tee mitään. Päätelmän tulisi olla se, että Pariisin sopimusta ei tule juhlia liikaa, koska edessä on pitkä matka, Reilly sanoi Washington Postille.

Ei estä kivihiilivoimaloita

Trumpin mukaan sopimus kohtelee Yhdysvaltoja epäreilusti - vaikka maat ovat itse aikoinaan määritelleet tavoitteensa.

– Kiina saa rakentaa satoja ylimääräisiä kivihiilivoimaloita, mutta sopimuksen mukaan me emme. Intia saa tuplata hiilentuotantonsa vuoteen 2020 mennessä, Trump sanoi.

Sopimus ei kuitenkaan estä Yhdysvaltoja tai muita siihen sitoutuneita maita rakentamasta kivihiilivoimaloita. Kivihiilivoimaloita on jouduttu sulkemaan lähinnä luonnonkaasun hinnan laskettua. Kiina on myös ilmoittanut peruvansa aikeet 100 voimalan rakentamisesta.

Työpaikat katoavat

– Sopimuksen ehdot ja rajoitteet voivat johtaa taloustutkimusyhdistysten mukaan 2,7 miljoonan työpaikan menetykseen vuoteen 2025 mennessä, Trump sanoi.

Washington Postin mukaan Trump viittasi yhdysvaltalaistutkimukseen, jonka rahoittivat ilmastosopimusta vastustavat tahot. Tutkimuksessa ei myöskään otettu huomioon sopimuksen hyötyjä, kuten ilmastonmuutoksesta koituvien kulujen välttämistä.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme