Mainos
Mainos

Turkissa pidätetty 7500 ihmistä vallankaappausyrityksen jälkeen – mukana yli 100 kenraalia ja amiraalia

Turkin median mukaan maassa on otettu kiinni yhteensä 103 kenraalia ja amiraalia vallankaappausyrityksen jälkeen. Asiasta kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Kaikkiaan Turkissa on pidätetty noin 7500 ihmistä vallankaappausyrityksen takia. Pidätetyistä noin 650 on siviilejä.

Pidätettyjen joukossa on aikaisemmin uutisoitu olevan Turkin maavoimien kenraali Adem Huduti, maavoimien kenraaliluutnantti Metin Iyidil ja kenraali Akin Öztürk, joka on ilmavoimien entinen, eläkkeelle jäänyt komentaja.

Maan oikeusministeri sanoi eilen operaation jatkuvan edelleen ja pidätettyjen määrän vielä nousevan. Pidätettyjen joukossa on sotilaiden lisäksi muun muassa tuomareita ja syyttäjiä.

Myös yli 2700 tuomaria on pidätetty virantoimituksesta.


Kuolleiden määrä noussut liki 300:aan

Viikonlopun vallankaappausyrityksessä kuolleiden määrä on noussut jo liki 300:aan. Turkin ulkoministeriön julkistamien uusien tietojen mukaan perjantai-iltana alkaneen vallankaappausyrityksen aikana kuoli ainakin 190 siviiliä ja hallitukselle uskollista sotilasta. Lisäksi surmansa sai satakunta kapinoijaa.

Samaan aikaan, kun pidätettyjen määrä on kasvanut, on myös huoli viranomaisten toiminnasta kasvanut. Huolta on lisännyt etenkin kuvat kiinni otetuista epäillyistä, jotka on määrätty pidätyksen jälkeen makaamaan kasvot vasten asvalttia.

Turkissa on myös keskusteltu kuolemanrangaistuksen mahdollisesta palauttamisesta. Eilen keskusteluun osallistui myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

– Ihmisten vaatimuksia ei voi jättää huomiotta demokratioissa. Se on ihmisten oikeus. Tätä oikeutta tutkivat perustuslain puitteissa asiaankuuluvat viranomaiset, Erdogan sanoi vallankaappausyrityksessä kuolleiden hautajaisissa Istanbulissa.


Vielä eilen yhteenottoja lentokentällä ja tukikohdassa

Turkissa puhkesi vielä eilen välikohtauksia turvallisuusjoukkojen ja vallankaappausta yrittäneiden välillä.

Yhteenottoja oli esimerkiksi Konyan lentotukikohdassa, jossa kapinalliset vastustivat pidätystä, kertoivat turkkilaiset viranomaislähteet. Konya sijaitsee parisataa kilometriä Ankarasta etelään.

Myös Istanbulissa Sabiha Gökcenin lentokentällä poliisit pidättivät vallankaappausta yrittäneitä sotilaita. Tilanteessa poliisit ampuivat varoituslaukauksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme