Mainos
Mainos

Meksikolainen Frida Kahlo ei ehkä päädykään Barbie-hahmoksi – oikeudessa kiistellään, kenellä ovat oikeudet kuuluisaan taiteilijaan

Meksikolaisen tuomioistuimen mukaan Barbie-nukkeja valmistavalla Mattel-yhtiöllä ei ole oikeuksia kaupallistaa kuuluisaa maksikolaista taiteilijaa Frida Kahloa.

Mattel alkoi julkistaa uutta Barbie-sarjaa, joka perustuu todellisiin ihmisiin. Lelusarjan nimi on "innostavat naiset", ja sillä yritetään rikkoa perinteisiä roolimalleja ja kuvata vahvoja naisia.

Frida Kahlo onkin Barbie-tuotannon keskellä hyvin poikkeuksellinen hahmo. Kahlo maalasi hyvin voimakkaita ja inhorealistisia omakuvia. Yksityiselämässään hän oli biseksuaali, jonka rakkauselämä oli hyvinkin roihuavaa.

Kahlolla oli värikäs elämä

Kahlo meni taiteilija Diego Riveran kanssa naimisiin kahdesti ja harrasti avioseksin ohella tiettävästi syrjähyppyjä muun muassa maanpaossa Meksikossa eläneen Lev Trotskin kanssa. Kahlo oli kommunismin ohella kiinnostunut feminismistä.

Mattel-yhtiön Kahlo-Barbie on tunnistettavissa Kahloksi paitsi että nukkehahmo on paljon todellista esikuvaansa vaaleampi ja barbiemaisen laiha.

Mattel-yhtiön mukaan sillä on oikeus tuottaa Kahlo-nukkeja, koska sopimus niiden valmistamisesta on tehty Frida Kahlo Corporationin kanssa. Kyseinen yhtiö sanoo omistavansa oikeudet Kahlo-tuotemerkkiin.

Kahlon perheen edustajat kuitenkin väittävät, että perheellä itsellään on oikeudet Kahloon. Perhe kertoi keskiviikkona, että meksikolainen tuomari on määrännyt Frida Kahlo Corporationin lopettamaan Kahlo-brandin hyödyntämisen ilman lupaa niiltä, jotka omistavat oikeudet Kahloon.

Kahlo-kiistasta kertonut uutistoimisto Reuters ei pystynyt vahvistamaan, mikä oikeusistuin Meksikossa on kieltänyt Kahlo-Barbien.

Kahlo kuoli vuonna 1954.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme