Mainos
Mainos

Meksikon maanjäristys oli erittäin voimakas – Yliopistotutkija: "Tällä planeetalla tapahtuu alle 10 yhtä suurta järistystä vuodessa"

Meksikossa tapahtui tiistai-iltana Suomen aikaa tuhoisa maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,1.

Järistyksen keskus oli Chiautla de Tapian kaupungin länsipuolella Pueblan osavaltiossa. Meksikossa oli järistyksen sattuessa iltapäivä. 

Meksikon maanjäristyksessä on kuollut ainakin 225 ihmistä.

Huomenta Suomessa vierailleen Helsingin yliopiston Seismologian instituutin yliopistotutkija Päivi Mäntyniemen mukaan Meksikon maanjäristys oli erittäin huomattava.

– Tällä planeetalla tapahtuu yhtä suuria maanjäristyksiä alle 10 vuodessa. Usein ne sattuvat merialueilla ja jäävät siksi huomaamatta, hän sanoo.

– Nyt kun se on suuren kaupungin läheisyydessä, vaikutukset voivat olla huomattavat. Se on suuri määrä energiaa, joka vapautuu maan sisäosassa, noin 50 kilometrin syvyydessä. Ihmisen toiminnassa ei ole mitään tähän verrattavaa.

Mäntyniemen mukaan korkeintaan suurimmat ydinkokeet ovat samaa suuruusluokkaa kuin näin suuri maanjäristys kuin Meksikossa.

Meksikon tapauksessa huonoa on myös se, että siellä maanpohja on heikko.

– Siellä on vanhaa järvenpohjaa ja paksuja savikerroksia, joten maanjäristykset tunnetaan siellä kaukaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme