Mainos
Mainos

Meksikonlahden öljyturman syy selvinnee tänään

Kiinnostuksella odotettu brittiläisen öljy-yhtiö BP:n raportti Meksikonlahden öljytuhon syistä julkistetaan tänään.

Raportin odotetaan valottavan, miksi Deepwater Horizon -porauslautta räjähti Meksikonlahdella huhtikuussa. Seurauksenahan oli ennätysmäinen kuukausia kestänyt öljytuho.

Alustavien tietojen mukaan raportissa selitettäisiin, että lautan työntekijät olivat tulkinneet väärin tuloksia lähteen epävakaista paineenvaihteluista. Siinä myös vieritetään osasyy muille mukana olleille yrityksille, kuten lautan vuokranneelle Transocean-yhtiölle ja sementointitöistä vastuussa olleelle Halliburtonille.

Yhdysvalloissa vuodosta on meneillään rikostutkinta ja valtiolle maksettavien vahingonkorvausten lisäksi BP joutuu vastaamaan satoihin siviilioikeuskanteisiin.

Öljylähde on nyt tukittu lopullisesti ja jopa kaikkien ongelmien alkusyynä pidetty, 300 tonnia painava viallinen sulkuventtiili, on nostettu vihdoin pintaan. Se on liittovaltion poliisi FBI:n hallussa ja siitä on tulossa yksi pääasiallisista todistuskappaleista tulevissa vahingonkorvausoikeudenkäynneissä.

Päivi Sinisalon raportti Washingtonista:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme