Mainos
Mainos

Meksikonlahden öljyvuoto: Kalat säästyivät sittenkin pelätyiltä kemikaaleilta

Meksikonlahden öljylautan hajottamiseen käytetyt kemikaalit eivät ole päätyneet mereneläviin.

Yli 1 700 näytettä kattavan tutkimuksen mukaan Meksikonlahden kaloissa, taskuravuissa, katkaravuissa tai ostereissa ei ole juuri lainkaan jäänteitä kemikaaleista, joita käytettiin jättimäisen öljylautan hajottamiseen.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan vain alle yhdessä prosentissa näytteistä löytyi merkkejä kemikaaleista, ja niissäkin määrät olivat erittäin pienet.

- Uudet testit ovat osoittaneet, että Meksikonlahden kalojen ja äyriäisten syöminen on vaaratonta terveydelle, sanoo Yhdysvaltain elintarvikeviraston asiantuntija Vicki Seyfert-Margolis.

Historiallisen suuri määrä öljyä joutui Meksikonlahteen viime huhtikuun lopussa brittiläisen öljy-yhtiö BP:n öljynporauslautan räjähdettyä. Öljyvuoto onnistuttiin viimein tukkimaan heinäkuussa, mutta sitä ennen raakaöljyä pursusi mereen vajaat viisi miljoonaa tynnyriä. Öljyvuoto saastutti pahasti satoja kilometrejä rannikkoa Texasista Floridaan.

Myös merelle muodostui vuodon seurauksena laajoja öljylauttoja, joita hajotettiin kemikaalien avulla. Kemikaalien on pelätty siirtyneen kaloihin ja äyriäisiin muodostaen terveysriskin niitä syöville ihmisille.

Niiden epäiltiin myös vahingoittavan merenalaista luontoa kuten Florida Keysin -saariryhmän edustan kuuluja koralliriuttoja, jotka ovat maailman kolmanneksi suurimmat Australian ja Belizen jälkeen.

(MTV3 - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme