Mainos
Mainos

Meksikossa halutaan roskaruoalle lisävero

Meksikolaisten lihomista yritetään hillitä uudella verolla. Meksikon senaatti hyväksyi aiemmin viikolla esityksen, jonka mukaan paljon kaloreita sisältäville ruuille lätkäistään kahdeksan prosentin lisävero. Vero koskisi elintarvikkeita, joissa on vähintään 275 kilokaloria sadassa grammassa.

Perinteiseen meksikolaiseen ruokavalioon on kuulunut paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Viime vuosikymmeninä amerikkalaiset pikaruokaketjut ja muu tuontiruoka ovat kuitenkin vyöryneet Meksikon markkinoille.

Meksikolaiset kuuluvat maailman lihavimpiin kansoihin: Nykyään meksikolaisista aikuista jo yli 70 prosenttia on ylipainoisia.

Ylipaino ja sen mukanaan tuomat sairaudet maksavat Meksikolle paljon. Uuden veron tuotot onkin tarkoitus suunnata ylipainon ja diabeteksen vastaisiin ohjelmiin.

– Vero tulee ruualle, jonka ravintoarvot ovat alhaiset, mutta kalorimäärät korkeat, summasi PRD-puolueen edustaja Angelica de la Pena sanomalehti El Financieron mukaan.

Liike-elämä vastustaa

Meksikolaismedian mukaan veronkorotus koskisi muun muassa makeisia, sipsejä, leivonnaisia, jäätelöä ja sokeroituja muroja. Esitys on kohdannut raivoisaa vastarintaa elintarvikealan yrityksiltä.

Lain vastustajien mielestä ylipainoon vaikuttavat monet seikat, eikä siitä voi syyttää yksittäisiä tuotteita. Lakia vastustaa muun muassa ruoka- ja juomateollisuuden järjestö ConMexico, joka edustaa Meksikossa suuria ulkomaisia yrityksiä kuten Coca-Colaa, Kellogg'sia, Danonea ja Nestleä.

Kuluttajajärjestö El Poder del Consumidorin mukaan monikansalliset yhtiöt pelkäävät, että muut maat ottavat mallia Meksikosta.

– Eivät ne pelkää lain taloudellisia vaikutuksia tai työpaikkojen menetyksiä. Niitä kiinnostavat kasvavat markkinat ja se, miten tämä saattaisi vaikuttaa niihin, sanoi järjestön johtaja Alejandro Calvillo Unna.

Roskaruokavero menee vielä uuteen käsittelyyn kongressin alahuoneessa. Sen lisäksi senaatti haluaa myös lisäveron sokerisille juomille. Se olisi kaksi pesoa eli kuusi senttiä per litra.

Nykyisin vesi ja virvoitusjuomat ovat kaupoissa liki samanhintaisia. Meksikolaiset juovatkin eniten limsaa maailmassa - 163 litraa asukasta kohti vuodessa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme