Mainos
Mainos

Mellakoista kärsinyt Baltimore pyytää selvitystä: Rikkoiko poliisi kansalaisoikeuksia?

Yhdysvalloissa Baltimoren pormestari on pyytänyt maan oikeusministeriötä selvittämään kaupungin poliisin mahdollisia kansalaisoikeusrikkomuksia.

Pormestari Stephanie Rawlings-Blake sanoi, että tutkinnassa tulisi perehtyä esimerkiksi pidätyksiin, ruumiintarkastuksiin ja ihmisten pysäyttämisiin kadulla.

Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch kertoi harkitsevansa pyyntöä.

Baltimoren 3 200 poliisille ollaan hankkimassa vuoden loppuun mennessä vartaloon kiinnitettäviä kameroita, joiden avulla voidaan arvioida poliisien ja siviilien kohtaamisia.

Rawlings-Blaken mukaan hän on jo vuosia pyrkinyt uudistamaan Baltimoren poliisilaitosta. Viime vuonna poliiseista tehtyjen valitusten määrä laski reilusti, mutta tekemistä on yhä paljon.

– Minä olen pormestari, joka ei lakaise ongelmia maton alle, Rawlings-Blake julisti.

Poliisin toiminta on joutunut Baltimoressa suurennuslasin alle mustan 25-vuotiaan Freddie Grayn kuoleman takia. Gray sai huhtikuussa pidätyksen yhteydessä vakavia selkärankavaurioita, joiden vuoksi hän kuoli viikkoa myöhemmin. 

Oikeusministeriö tutkii jo Grayn tapausta, jossa kuudelle poliisille on annettu syytteet.

Syyttäjän mukaan Greyn pidätys oli laiton. Lisäksi mies oli pyytänyt lääkärin apua maatessaan käsiraudoissa ja kahleissa poliisiauton lattialla, mutta poliisit eivät reagoineet tähän.

Grayn kuolema laukaisi Baltimoressa pitkään jatkuneet mielenosoitukset. Kaupunkiin määrättiin myös ulkonaliikkumiskielto yli viikoksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme