Mainos
Mainos

Melu ajaa valaat kuolemaan?

Uudessa-Seelannissa yli sata pallopäävalasta on kuollut ajauduttuaan rannikolle. Valaiden joukkokuolemat ihmetyttävät, sillä toistaiseksi niiden syytä ei vielä tiedetä. Erään teorian mukaan valaiden kuolemat saattavat olla äänen aiheuttamia.

Ympäristöministeriön ylitarkastaja Penina Blankett pitää mahdollisena, että joukkorantautumisessa kyse voi olla suunnistushäiriöstä, joka johtuu ihmisen aiheuttamasta äänestä.

- Voi olla, että ongelmana ihmisten aiheuttamat vedenalaiset meluhaitat. Lievimmillään ääni ajaa valaat pois paikalta, pahimmillaan se voi aiheuttaa valaille vaurioita korviin sekä kuulohäiriöitä ja pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kuolemaan.

Blankettin mukaan meren äänihaittoihin kuuluvat valaan kannalta esimerkiksi armeijan käyttämät kaikuluotaimet.

Suomessa vastaavanlantaisia pyöriäisten joukkorantautumisia ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaikka melua piisaa myös Suomen merissä.

- Täällä pyöriäisten suurin uhka on edelleen verkot ja Itämeren huono tila. Lisääntyvä melu on kuitenkin myös Itämerellä huomioonotettava uhka, Blankett arvioi

(MTV3)

Lue lisää:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme