Mainos
Mainos

Mepit pyytävät Suomen hallitukselta: Ralli Strasbourgiin pitää lopettaa

Suomalaiset europarlamentaarikot ovat tänään lähettäneet Suomen hallituksen ministereille ja eduskunnan suuren valiokunnan jäsenille kirjeen, jonka mukaan europarlamentin istunnot Strasbourgissa lopetettaisiin. Säästöjä syntyisi 156-200 miljoonaa euroa.

Mepit pyytävät Suomea tukemaan Euroopan parlamentin aloitetta muuttaa perussopimusta siten, että Euroopan parlamentti voi itse päättää kokouspaikastaan.

Parlamentilla on Lissabonin sopimuksen mukaan oikeus esittää muutosta perussopimukseen. 12 vuosittaisen täysistunnon pitäminen Strasbourgissa on määrätty EU:n perussopimuksessa, joten parlamentin siirtyminen yhteen toimipaikkaan omalla päätöksellään ei onnistu.

Parlamentin aloitteen jälkeen EU:n jäsenmaat voivat määräenemmistöpäätöksellä kutsua koolle konventin valmistelemaan perussopimuksen muuttamista.

Yksi maa ei voi estää prosessin aloittamista, kirjeessä kerrotaan. Ranskan veto-oikeus ei siis voi yksin muutosta estää.

Parlamentin kahden toimipaikan aiheuttamien lisäkustannusten määrästä esitetyt arviot vaihtelevat 156 miljoonasta 204 miljoonaan euroon vuodessa.  Strasbourgin kaupungin saama hyöty on arvioitu murto-osaksi tästä, noin 20 miljoonaksi euroksi vuodessa.

Muutos säästäisi parlamentin vuotuisia hiilidioksidipäästöjä arviolta 14 000 - 20 000 tonnia, ja sekä parlamentin jäsenten että henkilökunnan työaikaa säästyisi varsinaiseen työhön.

Rakennus, jota nyt käytetään vain 48 päivänä vuodessa, voitaisiin ottaa muuhun käyttöön, perustelevat mepit.

– Euroopan parlamentin kuukausittainen muutto Brysselistä Strasbourgiin ja takaisin on kansalaisten näkökulmasta käsittämätöntä tuhlausta. Se leimaa koko Euroopan unionia, ja luo kielteisiä asenteita EU:ta kohtaan, toteavat parlamentaarikot.

Kirjeessä ovat mukana 12 suomalaista meppiä kaikista parlamentissa edustetuista suomalaisista puolueista. Täysistunnon äänestyksessä muutosta tuki 483 meppiä ja vastusti 141. Kaikki suomalaiset mepit äänestivät yhden istuntopaikan puolesta. Aloitteen yhteisestä kirjeestä teki vihreiden Satu Hassi.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme