Mainos
Mainos

Merkel puolusti tiukasti pakolaispolitiikkaansa

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolusti tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa torstaina Berliinissä.

Merkel keskeytti kesälomansa pitääkseen tiedotustilaisuuden Saksan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta viimeaikaisen väkivalta-aallon jälkeen.

Merkelin mukaan väkivaltaiset hyökkääjät "haluavat heikentää yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja haluamme auttaa hädässä olevia ihmisiä".

Viime vuonna Saksaan saapui yli miljoona siirtolaista ja pakolaista.

– Olen silti vakuuttunut, että voimme onnistua. Se on meidän historiallinen velvollisuutemme, ja tämä on historiallinen haaste globalisaation aikakaudella, Merkel sanoi.

Saksassa on viime aikoina tehty isku kirveellä, ampumalla, veitsellä ja itsemurhapommilla. Kolme neljästä hyökkääjästä on ollut turvapaikanhakijoita. Kaksi iskuista on liitetty äärijärjestö Isisiin. Iskujen tekijät ovat tappaneet yhteensä 10 ja haavoittaneet kymmeniä.

Merkel kutsui iskuja shokeeraaviksi, ahdistaviksi ja masentaviksi.

Hän ilmoitti uusista turvallisuustoimista, kuten järjestelmästä, jonka avulla havaittaisiin radikalisoitumista pakolaisten joukossa. Uusiin toimiin kuuluu myös armeijan kouluttaminen suuria iskuja varten, tiedusteluyhteistyön vahvistaminen liittolaisten kanssa ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden karkottamisen nopeuttaminen.

Pelon sijasta järkeä

Merkelin mukaan hän ei salli jihadistien estää sitä, että järki ja myötätunto ohjaavat Saksan hallitusta. 

– Pelko ei voi ohjata poliittista päätöksentekoa, hän sanoi.

Suuri osa Saksan poliitikoista on ollut tapahtuman jälkeisissä kannanotoissaan maltillisia. Oppositiopuolueet ja muutamat Merkelin oman puolueen kapinoitsijat ovat kuitenkin syyttäneet häntä Saksan altistamisesta riskeille löyhän rajakontrollin takia.

Merkelin suosio kärsi, kun kävi ilmi, että pääosin arabimaista ja Pohjois-Afrikasta kotoisin olevat miehet olivat joukkoahdistelleet naisia Kölnissä uudenvuodenaattona. Suosio on kuitenkin palautunut siirtolaisten ja pakolaisten määrän vähennyttyä. Analyytikot odottavat nyt, mikä vaikutus tuoreilla iskuilla on Merkelin kannatukseen. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot