Mainos
Mainos

Merkel: Turkki-yhteistyö kestävä ratkaisu pakolaiskriisiin

Huomenna alkavassa huippukokouksessa on mahdollisuus löytää ensi kertaa kestävä ratkaisu EU:ta koettelevaan pakolaiskriisiin, arvioi Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Merkel viittaa Euroopan unionin ja Turkin valmistelemaan sopimukseen, jonka pohjalta Kreikan saarille saapuvia turvapaikanhakijoita aletaan palauttaa systemaattisesti Turkkiin.

Kyseessä on väliaikainen järjestely, jonka tarkoituksena on viedä edellytykset salakuljettajien bisnekseltä. Sopimuksen oikeusperusta ja ehdot ovat kyseenalaisia. EU:n komissio perustelee palautuksia sillä, että turvapaikanhakijat voivat hakea kansainvälistä suojelua Turkista.

Kreikkaan saapuvien turvapaikkahakemuksia ei kuitenkaan voida jättää Kreikassa käsittelemättä, ja hakijoilla pitää olla oikeus valittaa menettelystä.

Turkki vaatii palautussopimuksen vastineeksi lisärahaa, viisumivapauden ja vauhtia EU-jäsenyysneuvotteluihin.
Merkelin mukaan Turkin EU-jäsenyys ei ole ajankohtainen asia eikä jäsenyyteen ole oikotietä.

EU-maiden johtajat kokoontuvat huomenna kaksipäiväiseen huippukokoukseen, jonka tavoitteena on päästä sopuun Turkki-yhteistyön yksityiskohdista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme