Mainos
Mainos

Merkelille kirvelevä tappio osavaltiovaaleissa

Saksassa kristillisdemokraatit on hävinnyt Mecklenburg-Etu-Pommeri osavaltiovaaleissa. Voittaja on maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) kärsi kirvelevän tappion Mecklenburg-Etu-Pommerin sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa. Vaalien suurin voittaja oli maahanmuuttovastaisuudella ratsastava Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD), joka nousi CDU:n ohi osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Kun lähes kaikki äänet oli maanantaina laskettu, oli CDU:n äänisaalis vain 19 prosenttia. Kyseessä on puolueen huonoin tulos osavaltiossa kautta aikain.

Sosiaalidemokraatit (SPD) säilytti asemansa osavaltion suurimpana puolueena ja keräsi reilun 30 prosentin äänisaaliin. AfD sai noin 21 prosenttia äänistä.

Vaalivoittonsa myötä vuonna 2013 perustettu AfD nousee ensi kertaa osavaltioparlamenttiin ja saa 71 paikasta 18. SPD menetti yhden paikan ja saa parlamenttiin 26 edustajaa, CDU puolestaan menetti kaksi edustajaa ja joutui tyytymään 16 paikkaan. Neljäntenä ja pienimpänä puolueena parlamenttiin pääsi 11 edustajallaan vasemmisto (Linke), joka sekin hävisi kolme paikkaa.

AfD:llä on tuoreimman voittonsa myötä edustajia jo yhdeksässä Saksan 16 osavaltioparlamentista. 

Köyhimmän osavaltion protesti?

Entisen DDR:n alueella sijaitseva Mecklenburg-Etu-Pommeri on Saksan köyhin osavaltio, jossa on viime aikoina keskusteltu muun muassa eläkkeistä, jotka eivät vieläkään ole läntisen Saksan tasolla. Osa alueen asukkaista on kokenut, että maahanmuuttajat ovat vieneet vähävaraisille saksalaisille kuuluvat rahat. CDU:n tappion syynä alueella lieneekin ennen kaikkea Merkelin liberaali maahanmuuttopolitiikka.

Kiinan Hangzhoussa G20-maiden kokoukseen osallistuva Merkel ei tuoreeltaan kommentoinut vaalitulosta. BBC:n mukaan tunnettu CDU-poliitikko Wolfgang Bosbach kuitenkin sanoi, että satojentuhansien paperittomien siirtolaisten tulo alueelle on tuonut tuulta AfD:n purjeisiin.

Merkelin seuraava koetinkivi on edessä kahden viikon päästä, jolloin osavaltiovaalit järjestetään pääkaupunki Berliinissä. Liittopäivä- eli parlamenttivaalit pidetään Saksassa ensi vuonna.  

Merkel: Äänestäjien luottamus voitettava takaisin

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo paneutuvansa siihen, miten voittaisi takaisin äänestäjien luottamuksen.

Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) kärsi kirvelevän tappion Mecklenburg-Etu-Pommerin eilisissä osavaltiovaaleissa. Vaalien suurin voittaja oli oikeistopopulistinen ja maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD).

Merkel kommentoi asiaa Kiinan Hangzhoussa, jossa hän osallistuu parhaillaan G20-maiden kokoukseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme