Mainos
Mainos

Merkelin kannatus romahtaa osavaltiovaaleissa

Liittokansleri Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien (CDU) kannatus romahtaa sunnuntain osavaltiovaaleissa. Keskeisin syy on kanslerin avoimien ovien pakolaispolitiikka. Vaalien voittajaksi on nousemassa protestipuolue AfD eli vaihtoehto Saksalle.

Vaalit pidetään Baden-Württembergissä, Rheinland-Pfalzissa sekä Sachsen-Anhaltissa. Viimeisten mielipidemittausten mukaan CDU:n kannatus laskisi kaikissa näissä osavaltioissa yli kymmenen prosenttiyksikköä.

Vaaliasiantuntijat tosin muistuttavat, että mittaustulokset ovat vaihdelleet voimakkaasti viime viikkoina. Lisäksi epävarmoja äänestäjiä on poikkeuksellisen paljon, 35-45 prosenttia.

Merkelin pakolaispolitiikkaan kyllästyneet nousussa

Ulkomaalais- ja pakolaisvastaisilla linjauksillaan jatkuvasti otsikoissa olevalle AfD:lle povataan maanvyörymävoittoa. Itäsaksalaisessa Sachsen-Anhaltissa puolueen ääniosuus voi nousta lähelle 20 prosenttia.

Myös Baden-Württemergissä ensi kertaa vaaleihin osallistuva AfD on saamassa pitkälti yli 10 prosenttia äänistä. Toinen jymy-yllätys on vihreiden nousu taloudellisesti ja teollisesti väkivahvan osavaltion suurimmaksi puolueeksi.

AfD:stä tulee selvästi Merkelin pakolaispolitiikkaan kyllästyneiden konservatiivien uusi koti. Erityisesti Baden-Württembergissä AfD:n ehdokkaat kiistävät jyrkästi, että puolue olisi ulkomaalaisvastainen saati rasistinen. Iso osa AfD:n potentiaalisista kannattajista ei halua samaistua rasistiseen äärioikeistoon.

– Me olemme konservatiivinen, vapaamielinen ja porvarillinen puolue, joka torjuu jyrkästi ja päättäväisesti ulkomaalaisvastaisuuden ja rasismin”, Baden-Württembergin AfD:n kärkiehdokas, taloustieteen professori Jürgen Meuthen tähdentää MTV Uutisille Karlsruhessa.

Lausunto ei kaikkien mielestä ole uskottava. Jotkut AfD:n edustajat ovat sanoneet, että Saksan rajavartioiden pitää tarvittaessa tarttua aseisiin, jos turvapiakanhakijoita pyrkii maahan laittomasti.

Rasistin leimaa on hankala karistaa

Lausuntoja on peruttu, mutta rasistista leimaa on vaikea karistaa.

Se harmittaa ehdokas Meuthenia, joka yrittää hartiavoimin todistaa, että Merkelin pakolaislinjan tuomitseminen ei ole ulkomaalaisvastaista politiikkaa. 

– Kun me vastustamme tätä pakolaispolitiikkaa, emme vastusta ihmisiä, jotka tänne tulevat. Me vastustamme hallitusta, joka hyväksyy sellaisen pakolaismäärän, jota tämä yhteiskunta ei kestä. Tilanne ei ole hyvä edes niille ihmisille, joita tänne tulee nyt aivan liikaa, Meuthen pyörittelee.

Osavaltiovaalien tulos horjuttaa Merkelin asemaa, mutta ei vielä kaada Berliinin rautarouvaa. CDU:lta ei yksinkertaisesti löydy riittävän varteenotettavaa haastajaa ja siksi Merkelin arvostelijoiden on pakko jarrutella.

Myös Berliinin suuren koalition toinen osapuoli eli sosiaalidemokraattinen SPD häviää sunnuntain osavaltiovaaleissa. Baden-Württembergissä AfD voi hyvin nousta ohi demareiden kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi vihdreiden ja CDU:n jälkeen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme