Mainos
Mainos

Merkelin päätöksestä nousi kohu Kroatiassa

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti jättävänsä väliin Kroatian EU-juhlallisuudet vain muutama päivä ennen maan liittymistä Euroopan unioniin.

Angela Merkeliä pidettiin yhtenä tärkeimmistä vieraista. Merkelin mukaan matka Zagrebiin perutaan aikataulusyiden vuoksi.

Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa juhlistetaan sunnuntai-illasta lähtien unionin jäsenyyttä. Paikalle on saapumassa ylintä valtiojohtoa yli 30 Euroopan maasta. Suomesta juhlallisuuksiin osallistuu eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Kroatiassa Merkelin päätös nosti välittömän kohun. Paikallisessa mediassa peruutus on leimattu korkean tason tölväisyksi Kroatiaa kohtaan. Unionin vastustajien mukaan Merkelin päätös on osoitus siitä, että EU ei välitä uusimmasta 4,4 miljoonan ihmisen jäsenvaltiostaan.

– Tämä on vakava ja huolestuttava poliittinen viesti Kroatialle, analysoi yksityisomisteinen Nova TV.

– Tämä on suuri häpeä, julistivat oppositiopoliitikot.

Historian professori Zagrebin yliopistosta yrittää rauhoitella tilannetta.

– Hän on yksi vieras muiden kutsuttujen joukossa, ja tiettävästi hyvin kiireinen päättäjä. Kaikkialle ei voi ehtiä, sanoo professori Tvrtko Jakovina.

Kroatian jäsenyys jakaa mielipiteitä EU:ssa. Moni ei haluaisi laajentaa talouskriisissä olevaa unionia maahan, joka jo valmiiksi taistelee miinuksella olevan taloutensa ja korkean työttömyysasteensa kanssa.

EU laajeni viimeksi kuusi vuotta sitten, kun Romania ja Bulgaria liittyivät unioniin. Unioni ei välttämättä laajene enää tällä vuosikymmenellä, sillä neuvottelut esimerkiksi Turkin kanssa ovat jäissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme