Mainos
Mainos

Metsäteollisuus on muutosten edessä – kanadalaisekspertti: Tulevaisuus on kloonaamisessa ja 3D-tulostuksessa

Kanadalainen biotalous- ja metsäteollisuusekspertti Don Roberts luettelee kolme mullistusta puun käytössä tulevaisuudessa. Ne ovat seuraavan sukupolven genomiikka, 3D-tulostus ja korkeat puurakennukset.

Hänen mukaansa suomalaisella, ruotsalaisella ja kanadalaisella selluteollisuudella ei ole syytä ylimielisyyteen.

– Brasilian metsäteollisuus on jo edistynyt genomiikkaan perustuvassa eukalyptuspuiden kloonaamisessa, Roberts varoittaa.

Genomiikka on perinnöllisyystieteen haara, joka tutkii eliöiden geeniperimää.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n seminaarissa Helsingissä puhunut Roberts toi pohjoisten havumetsäkansojen kannalta huonoja uutisia myös eukalyptuksen käytöstä rakentamisessa. Havupuista on kehitetty rakennusmateriaaleja, jotka mahdollistavat korkeiden talojen rakentamisen.

– Huono uutinen on, että myös eukalyptusta voidaan käyttää.

Mahdollisuus lisätä tuottavuutta

3D-tulostuksessa johtoaseman ovat puolestaan ottaneet Kiina ja Hollanti. 3D-tulostuksen avulla voidaan valmistaa erilaisia esineitä kuten huonekaluja. Jopa kokonainen talo voidaan pystyttää rakennusmateriaalia pursottavan suuttimen avulla.

– Rakentaminen on viimeinen teollisuudenhaara, jota ei ole automatisoitu, Roberts sanoo.

3D-tulostuksella on näin periaatteessa mahdollista lisätä dramaattisesti tuottavuutta rakennusalalla. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot