Mainos
Mainos

MH17-raportti julki – putoamissyy vihdoin selville

Itä-Ukrainassa pudonneen Malaysian Airlinesin koneen MH17 putoamissyy on varmistunut. 

Hollannin onnettomuustutkintaviranomaiset vahvistavat, että lentokoneen putoamisen aiheuttivat runkoon osuneet ulkopuoliset kappaleet, jotka vaurioittivat runkoa tuhoisasti.

Viranomaiset julkistivat raportin tänään nettisivuillaan. Viranomaisten mukaan mikään ei viittaa tekniseen vikaan tai henkilökunnan virheeseen onnettomuudessa.

Koneen putoamisen syynä on jo aikaisemmin pidetty ilmatorjuntaohjusta.

Hollantilaiset viranomaiset ovat tutkineet koneen mustat laatikot.

Ohjaamon tallentimet ja muut viittaavat siihen, että kaikki sujui lennossa normaalisti. Tallentimet eivät kerro teknisistä ongelmista, henkilökunnan keskustelussa ei ilmennyt teknisiin ongelmiin viittaavia puheita, eikä tallentimissa ole nauhoitettuna varoitusääniä.  Lentodatan mukaan koneen moottori toimi normaalisti.

Ohjaamo ei tehnyt raportin mukaan Ukrainan lentoviranomaisille myöskään hätäpuhelua. Ukrainan lentoviranomaiset olivat yhteydessä koneeseen viimeisen kerran klo 13 aikaan paikallista aikaa. Yhteydenottoihin ei ole koneen henkilökunnan toimesta vastattu.

Raportin mukaan koneen hylky viittaa siihen, että kone hajosi jo ilmassa. Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että Itä-Ukrainan taisteluista johtuen yksityiskohtaista tutkimusta hylystä ei ole voitu tehdä.

Kuvien perusteella viranomaiset toteavat raportissa, että koneen hylyn osien läpi on kuitenkin mennyt kovaa vauhtia liikkuneita objekteja, jotka ovat tunkeutuneet rungon läpi. Raportin mukaan on todennäköistä, että näiden takia lentokone menetti lentokykynsä ja hajosi. Tämä selittäisi viranomaisten mukaan myös lentokoneen tallentimien toiminnan äkillisen loppumisen, yhteyden katkeamisen lennonjohtoon ja koneen katoamisen tutkasta. 

Hollannin onnettomuusviranomaiset muistuttavat, että tutkimusraportti on alustava. Tutkijoiden mukaan onnettomuuden syitä on vielä tutkittava, ja onnettomuuspaikalla pitää vielä tehdä lisätutkimuksia. Mahdollista syyllistä ei vielä osata kertoa. Lopullista raporttia odotetaan ensi vuoden heinäkuussa, vuosi onnettomuudesta. 

MH17-kone putosi heinäkuussa Itä-Ukrainassa. Onnettomuudessa sai surmansa lähes 300 ihmistä. 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme