Mainos
Mainos

Michael Mooren dokumentti Suomesta: Tätä USA:n on syytä kadehtia

Suomalaiskoululaiset eivät joudu tekemään juuri lainkaan läksyjä. Näin hehkuttaa dokumentaristi Michael Mooren uusin elokuva.

Kotimaansa kritisoimisesta tunnettu yhdysvaltalaisdokumentaristi kiertää uudessa elokuvassaan Eurooppaa ja nostaa esiin asioita, joita amerikkalaisten on syytä kadehtia. Suomessa hän intoilee koulutusjärjestelmästä.

– Läksyjen tekoon menee 10–15 minuuttia illassa, arvioivat suomalaisnuoret Moorelle dokumentissa.

New Yorkissa myöhään perjantaina Suomen aikaa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Moore kauhisteli sitä, että amerikkalaisnuoret tekevät illasta toiseen läksyjä keskiyöhön saakka.

Moore ihailee dokumentissa myös sitä, että Suomessa rikkaiden ja köyhien perheiden lapset käyvät samoja kouluja.

– Kun yksityisiä kouluja ei ole, varakkaiden vanhempien on pakko pitää huolta siitä, että julkiset koulut ovat hyviä, hän järkeilee.

Moore uskoo, että koko yhteiskunnasta tulee oikeudenmukaisempi hyvien julkisten koulujen myötä.

– Rikkaiden perheiden lapset ystävystyvät koulussa köyhien perheiden lasten kanssa. Niinpä he joutuvat aikuisena miettimään tosissaan, ovatko valmiita kusettamaan lapsuudenystäviään, hän kärjistää dokumentissa.

Perjantain lehdistötilaisuudessa Moore kertoi kuulleensa suomalaistutkimuksesta, jossa nuorilta kysyttiin, minkä ammattikunnan edustajan he mieluiten haluaisivat puolisokseen. Lääkäri oli sekä tyttöjen että poikien suosikkipuoliso, mutta toiseksi tuli opettaja.

– Suomalaisnuorten mielestä olisi hienoa olla naimisissa opettajan kanssa, Moore hämmästeli amerikkalaistoimittajille.

– Täällä me kohtelemme opettajiamme kuin paskaa.

STT–MARIA ANNALA

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme