Mainos
Mainos

Mielenosoitukset tekevät Venäjän vaaleista kiinnostavan näytelmän

Venäjän presidentinvaaleissa arvellaan olevan kaksi vaihtoehtoa. Joko pääministeri Vladimir Putin valitaan suoraan jopa 60 prosentin äänienemmistöllä tai sitten pelataan demokratiapeliä ja mennään toiselle kierrokselle.

Niin tai näin, Putin on tuleva presidentti, arvelee dosentti Arto Luukkanen Helsingin yliopiston Renvall-instituutista.

– Toisella kierroksella voidaan saada mielenosoitusliikehdintää hillittyä. Kysymys onkin siinä, että mitä tehdään, kun ihmiset tulevat kadulle ja kysyvät, miksi heidän omat äänensä eivät näkyneet näissä vaaleissa.

Demokratiamielenosoitukset ovat saaneet viranomaisilta luvat, mutta entäs sitten, jos tulee laittomia mielenilmauksia? Silloin ihmiset pidätetään, Luukkanen sanoo.

– Mielenkiintoista on sekin, että mielenosoittajat ovat keskiluokkaa, suurelta osin sitä porukkaa, joka on hyötynyt Putinin valtakaudella. He ikään kuin purevat sitä ruokkivaa kättä.

Luukkaisen mukaan tällaista porukkaa on niin paljon, että sen pidättäminen on lähes mahdotonta.

Putinin arvostelua ja pilkkaa on paljon netissä, ja siihen viranomaiset eivät ole pystyneet puuttumaan. Jonkinlaista muutosta on siis tapahtumassa.

(MTV3)

Katso dosentti Arto Luukkasen haastattelu: (Huomenta Suomi 2.3.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme