Mainos
Mainos

Mies istui linnassa 17 vuotta syyttömänä – rikoksen tekijäksi paljastui kaksoisolento

Yhdysvalloissa mies vietti 17 vuotta vankilassa kärsimässä tuomiota rikoksesta, jota ei koskaan edes tehnyt. Oikeus päästi miehen vapaaksi, kun paljastui, että rikoksen teki miehen lähes täydellinen kaksoisolento.

Asiasta kertovat muun muassa Kansas City Star ja NBC News.

Richard Jones vapautettiin vankilasta viime torstaina sen jälkeen kun todistajat eivät juurikaan erottaneet kuvia miehestä ja toisesta epäilystä. Jonesia vastaan nostettiin syytteet ryöstöstä vuonna 1999 Kansasin Kansas Cityssä. Epäilty nappasi naiselta käsilaukun kauppaketju Walmartin parkkipaikalla kahden muun huumeissa olleen epäilyn kanssa ja nujakassa nainen loukkasi itsensä.

Ryöstön aikaan Jones taas asui Kansas Cityssä Missourin osavaltion puolella ja oli ryöstön sattuessa kotonaan perheensä kanssa. Mies tuomittiin ryöstöstä 19 vuoden vankeuteen, vaikka mies vakuutti syyttömyyttään ja teki lukuisia valituksia oikeuslaitokselle.

NBC kertoo, että ryöstön todellinen tekijä paljastui, kun Jones kuuli vankilassa pari vuotta sitten muilta vangeilta, että hänellä on kaksoisolento, jonka nimikin, Rick Amos, muistutti hänen nimeään. Jones otti yhteyttä alueella toimivan syyttöminä tuomittujen Midwest Innocence Project -hyväntekeväisyysjärjestön lakimiehiin.  

– Joko ajattelet kuvat nähdessäsi, että olemme samat henkilöt tai sitten ajattelet, että näyttävätpä nuo miehet samanlaisilta. Kun minä näin kuvan, niin helpotus valtasi minut. Löysin neulan heinäsuovasta, Jones kuvailee.

Järjestö jäljitti kaksoisolennoksi väitetyn Rick Amoksen, joka asui Kansas Cityn Kansasin osavaltion puolella. Selvisi, että ulkoisesti miehet ovat hyvin samannäköisiä, he ovat saman pituisia, suunnilleen saman painoisia ja heillä oli yhteneväiset kasvonpiirteet ja hiukset ja partakarvoitus. Miehillä oli myös vain vuoden ikäero.

Järjestön lakimiehen Alice Craigin mukaan Jonesin tuomio on sarja lukuisia epäonnistumisia alkaen poliisityöstä oikeuslaitokseen. Lisäksi tuomio nojasi vain silminnäkijän todistukseen, joka näki Jonesin näköisen miehen tekevän ryöstön. Autossa odottaneista rikoskumppaneista ei silminnäkijällä ollut tietoa. Itse ryöstön uhri ei nähnyt myöskään tekijän kasvoja, vaan valitsi poliisin tunnistusrivistä Jonesin aikoinaan lähinnä ihonvärin takia. Jones oli rivissä Kansas City Starin haastatteleman Cragin mukaan ainoa hieman vaaleammalla ihonvärillä, muut olivat tummaihoisia.

Amos jäljitettiin myös osoitteeseen, missä ryöstökeikka alkoi. Mies asui talossa, jossa ryöstössä olleet kaksi muuta miestä kertoivat poliisille vuonna 1999 hakeneensa ”Rickin” ennen ryöstöä.

– Kukaan täysijärkinen tuomari ei olisi tuominnut Jonesia näiden uusien todisteiden valossa, totesi vapauttavassa päätöksessään Johnsonin piirikunnan tuomari Kevin Moriarty.

NBC:n mukaan Amosta ei tavoitettu kommentoimaan asiaa, mutta viranomaisille Amos kiistää osallisuutensa. Syytteitä ei ole myöskään nostettu, vaikka mies on tuttu poliisille lukuisista muista rikoksista.

Vapautuksessa miestä vastassa olivat tämän perhe. Nuorimmainen, 17-vuotias tytär, ei ollut nähnyt isäänsä kunnolla 17 vuoteen. Kuvat miehen ja perheen jälleennäkemisestä ikuistettiin hyväntekeväisyysjärjestön Facebook-sivuille. 

NBC News kertoo, että aivan puhtoinen ei 17 vuoden tuomion kärsinyt Jones itsekään ollut. Mies oli tuomittu varkaudesta ja laittomien steroidien myynnistä vuonna 1994, joka vaikutti seuraavaan kovaan tuomioon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme