Mainos
Mainos

Mies odotteli kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa yli 20 vuotta – kukaan ei pahoitellut, kun hän osoittautui syyttömäksi

Nick Yarris odotti kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa yhdysvaltalaisessa vankilassa yli kahden vuosikymmenen ajan. Mies kuitenkin vapautettiin DNA-näytteiden osoitettua hänet syyttömäksi. Hän kertoi tarinansa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

– Uskon aidosti, että kuolemantuomion odottelu 22 vuoden ajan pelasti elämäni. Se oli elämäni suurin seikkailu ja selvisin siitä, mies kommentoi aikaansa vankilassa BBC:lle.

Yarris päätyi vankilaan 1980-luvulla, kun häntä syytettiin poliisin kaappaamisesta ja murhasta. Hänet vapautettiin myöhemmin syytteistä, mutta odotellessaan oikeudenkäyntiään mies oli niin epätoivoinen, että hän päätti kehitellä valheen päästäkseen pois vankilasta.

BBC:n mukaan mies oli kertonut viranomaisille tietävänsä, kuka tappoi Linda Mae Craigin. Mies oli lukenut naisen kuolemasta sanomalehdestä, eikä ollut koskaan tavannutkaan tätä.

Hän kuitenkin ajatteli voivansa vaihtaa keksityn tiedon naisen tappajan henkilöllisyydestä vapauteensa.

Miehen suunnitelma petti. Hän syytti Craigin murhasta miestä, jonka hän luuli kuolleen. Mies oli kuitenkin edelleen hengissä ja viranomaiset totesivat miehen syyttömäksi. Syyttävä sormi osoittikin pian kohti Yarrisia itseään.

Vuonna 1982 hänet tuomittiin naisen raiskauksesta ja murhasta kuolemaan.

"Eristys ei haitannut minua"

Yarrisin kerrotaan viettäneen suurimman osan vankeusajastaan eristyssellissä, missä hän oli ilman ihmiskontaktia 23 tuntia vuorokaudessa. Mies kertoo BBC:lle tulleensa kuitenkin vartijan pahoinpitelemäksi useita kertoja. 22 vuoden ajan hän uskoi vakaasti, että hänet tultaisiin telottamaan.

Mies ei kuitenkaan lannistunut. Hänen kerrotaan viettäneen aikaansa opiskellen niin psykologiaa kuin lakiakin.

– 23 tunnin päivittäinen eristys ei juurikaan haitannut minua, sillä muutaman ensimmäisen vuoden jälkeen lakkasin olemasta vihainen ja aloin pitää itsestäni ja ymmärtää itseäni. Nautin edelleen omasta seurasta silloin tällöin, mies kertoi BBC:lle.

BBC:lle kertomansa mukaan Yarris oli jo miltei ehtinyt luopua toivosta tulla vapautetuksi, kun tuomari määräsi hänet DNA-kokeisiin.

Murhatun naisen autosta ja vaatteista oli nimittäin löytynyt kahden miehen DNA:ta. Kumpikaan löydöksistä ei kuitenkaan täsmännyt Yarrisin antaman näytteen kanssa. Naisen tappajaa ei koskaan löydetty, mutta Yarris pääsi vapauteen.

"Jos en olisi mennyt vankilaan, minun elämäni ei olisi yhtä hyvä kuin nyt"

Yarrisin kerrotaan saaneen korvauksia väärästä tuomiostaan, mutta miehen itsensä mukaan kukaan ei koskaan pahoitellut tai pyytänyt anteeksi hänen 23 vankilassa syyttömänä viettämää vuotta.

Miehen elämä on kuitenkin palannut raiteilleen pitkästä vankilassa vietetystä ajasta huolimatta. Tätä nykyä hän kampanjoi aktiivisesti kuolemantuomion lakkauttamisen puolesta ja on puhunut asiasta niin EU- kuin YK-viranomaistenkin edessä.

– Näen vankilamenneisyyteni kuin vanhana elokuvana, joka aiheutti minulle traumoja. Tätä nykyä en jaksa kuitenkaan välittää siitä niin paljoa, mies kommentoi BBC:lle.

– Jos en olisi mennyt vankilaan, minun elämäni ei olisi yhtä hyvä kuin nyt, hän lisäsi.

Yarris on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan "The Fear of 13", jonka nimi perustuu hänen uskomukseensa 13. päivän epäonnisuudesta. Suoratoistopalvelu Netflixissä on julkaistu samalla nimellä myös miehen tarinan kertaava dokumenttielokuva.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme