Mainos
Mainos

Mihinkäs koira karvoistaan pääsee: Vainukoirat haistavat makkaran paremmin kuin huumeet

Laittomia aineita lentokentillä hajun avulla etsivät koirat löytävät helpommin juustoa ja makkaraa, kuin huumeita, kertoo tuore raportti.

Vainukoirat Manchesterin lentokentällä Iso-Britanniassa eivät paikallistaneet A-luokan huumeita – sen sijaan koirat paikallistivat vaivatta matkustajien juusto- ja makkaratuliaiset kasseista, kertoo The Independent -julkaisu.

Iso-Britannian rajojen ja maahanmuuton toimintaa valvova elin seurasi kuudesta koirasta koostuvaa vainukoiratiimiä puoli vuotta. 

Koirat olivat koulutettu etsimään laittomia huumeita, tupakkaa, rahaa ja villieläinten laitonta lihaa. Koirat eivät kuitenkaan päässeet haistamaan heroiinia tai kokainiinia puolen vuoden mittaisella tutkimusajalla. 

Kuuden vainukoiran koulutus ja ylläpito maksoi peräti 1, 25 miljoonaa puntaa eli noin 1,5 miljoonaa euroa. Jokaisella koiralla oli oma erityisalueensa, kuten rahan, huumeiden tai tupakan haistaminen.


Tavoitteena oli ensi sijassa heroiinin ja kokaiinin löytäminen. Niiden sijaan koirat auttoivat löytämään yli 46 000 tupakka, 60 kiloa irtotupakkaa, 181 kiloa laitonta lihaa ja hieman päälle 30 000 euroa käteistä.

– Koirat tekivät useita oikeaoppisia löytöjä, mutta niistä suurin osa oli juustoa tai makkaroita, joita lomailijat toivat vahingossa tai tahallaan väärin perustein takaisin kotimaahansa, aiheuttaen minimaalisen riskin kansanterveydelle, raportissa todetaan.

Raportissa todetaan, että tulevaisuutta varten pitäisi määritellä entistä tarkemmin se, mitkä lennot tutkitaan, jotta koirat pääsevät parhaiten käyttöön.

Lentokenttä on kolmanneksi isoin Iso-Britanniassa. Sen kautta kulki 22 miljoonaa matkustajaa vuosina 2014 ja 2015.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme