Mainos
Mainos

Mika Aaltola: Rubion vetäytyminen voi latistaa Trump-ilmiötä

Yhdysvaltain tuoreimmat esivaalitulokset osoittavat, että republikaanien Donald Trumpin ympärille kehkeytynyt suosioilmiö on yhä voimissaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle.

Aaltolan mukaan kotiosavaltiossaan Floridassa Trumpille hävinneen senaattori Marco Rubion jättäytyminen kisasta hyödyttää kuitenkin todennäköisesti Trumpin kovimpana vastaehdokkaana pidetyn Ted Cruzin kampanjaa.

Tähän mennessä Trumpin vastustajien saamat äänet ovat jakautuneet sen verran tasaisesti, että vakavasti otettavaa vastustajaa republikaanileiristä ei ole löytynyt, Aaltola sanoo. Rubion jättäytyminen kisasta voi muuttaa tilannetta.

Trumpin kanssa kirpakoita yhteenottoja käynyt Rubio tuskin ainakaan heti antaa tukeaan – eli testamenttaa omaa kannatustaan - Donald Trumpille.

– Rubio näki itsensä puolueen vakiintuneen kannattajakunnan ehdokkaana ja sitä kautta hän ei voi antaa suoraan ainakaan tässä vaiheessa tukeaan Trumpille, Aaltola sanoo.

Trump vei voiton ainakin Illinoisin, Floridan ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa. Ohiossa republikaanien kisan voitti osavaltion kuvernöörinä toimiva John Kasich. Missourin tuloksia odotetaan yhä.

Varmaa Trumpin ehdokkuus varsinaisissa presidentinvaaleissa ei Aaltolan mukaan vieläkään ole.

– Ei tämä vielä komeettamainen tulos ole, eiväthän Trumpin (osavaltiokohtaiset) äänisaaliit ole kuin himpun verran yli neljääkymmentä prosenttia. Republikaanipuolueelle ihanteellista olisi, että olisi ehdokas, joka saisi yli viittäkymmentä prosenttia ja lähtisi vahvana varsinaisiin vaaleihin.

Sanders ajanut Clintonia vasemmalle

Demokraattipuolueen päivän voittaja on Hillary Clinton, joka voitti esivaalit Floridassa, Ohiossa, Pohjois-Carolinassa ja Illinoisissa.

Clintonin vastaehdokkaan Bernie Sandersin saatua aiemmin yllätysvoiton Michiganissa, Sandersille ehdittiin jo povata mahdollista kirikautta. Sellaisesta ei uusimpien tulosten valossa kuitenkaan ole merkkejä.

Sanders on Aaltolan mukaan kuitenkin saanut jo tietynlaisen voiton onnistuttuaan tuomaan omia agendojaan esille vaalikampanjoinnissa. Aaltolan mukaan Sanders on saanut Clintonin muun muassa jyrkentämään kantaansa vapaakauppaan ja ajanut tämän näin "siirtymään piirun verran vasemmalle".

– Ongelma sitten onkin, miten Clinton pääsee sieltä takaisin kohti tätä poliittista keskustaa, johon hän kuitenkin kuuluu.

Samantapainen ongelma on myös republikaanien kärkiehdokkaalla, radikaaleilla mielipiteillään vihastuttaneella ja ihastuttaneella Trumpilla.

– Jos Trumpista tulee ehdokas, hänen täytyy reivata itseään sinne keskustaan. Tällä hetkellä sillat puolueen vakiintuneeseen kannattajakuntaan ovat aika lailla poltettuja, Aaltola sanoo.

Lopullisissa presidentinvaaleissa tärkeintä on Aaltolan mukaan vakuuttaa kannalleen "amerikkalaiset keskivertoäänestäjät".Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme