Mainos
Mainos

Mika Aaltola Trumpin antamista potkuista ulkoministeri Tillersonille: "Talon aikuinen sai lähteä”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee potkut saaneen ulkoministeri Rex Tillersonin ja presidentti Donald Trumpin välillä pitkään jatkuneita ristiriitoja.

– Tillersonin ero oli yllätyksetön yllätys. Hänen linjaristiriidoistaan presidentti Trumpin kanssa on puhuttu pitkään. Trump koki, että edessä olevat isot asiat, kuten Pohjois-Korean johtajan tapaaminen, vaativat aiempaa lojaalimman ulkoministerin.

Aaltola näkee Tillersonin roolin ulkoministeriön roolin korostajana.

– Trumpin ajattelu on muistuttanut enemmän luovan tuhon suuntaa, jossa ei paljoa piitata kokeneista hallintovirkamiehistä. Tillerson on ollut yksi niin sanotuista aikuisista talossa. Hän on uskaltanut sanoa Trumpille suoraan asioita ja sitä kautta opettanut oikeita käyttäytymistapoja. Huolta herättää se, että tällaiset henkilöt jäävät nyt taustalle, Aaltola arvioi.

Aaltola sanoo, että ulkoministerin virkaan astuva CIA:n johtaja Mike Pompeo on myös kokenut virkamies. Pompeo on myös ottanut tehtävässään etäisyyttä Trumpiin.

– Pompeo osaa olla eri mieltä pomonsa kanssa, mutta häntä pidetään silti Tillersonia lojaalimpana.

Kovan linjan lähipiiri P-Korea-tapaamiseen

Valkoisen talon mukaan Trump tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin toukokuuhun mennessä.

– Trump on kokenut, että hänen Pohjois-Koreaa tiukasti painostava linjansa on toiminut. Nyt hän ehkä kaipaa tätä kovaa linjaa kannattavia tukijoita lähipiiriinsä. Eilen viimeksi oli ristiriitaa Valkoisen talon ja Tillersonin välillä, kun Tillerson asettui Britannian tueksi Venäjää vastaan entisen venäläisagentin myrkytystapauksessa. Valkoisen talon linja oli se, että Venäjää ei suoraan sormella osoiteltu, vaikka Britannialle tukea annettiinkin, Aaltola sanoo.Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot